4 tips om minder schoon te maken in de keuken

Tip 1: Kook met een plan
Impulsief koken kan leuk zijn, maar leidt vaak tot een rommelige keuken en onnodig veel vaat. Door vooraf te bedenken wat je nodig hebt en dit meteen allemaal klaar te leggen, maak je niet meer vuil dan nodig. Doe dit ook voor je ingrediënten en ruim deze meteen op als je ze niet meer nodig hebt. Snij eerst alle groenten voordat je begint met bakken, zo gebruik je slechts één mesje en één plankje. Dit scheelt veel schoonmaakwerk. Houd er wel rekening mee dat je voor de veiligheid niet voor alles hetzelfde mesje en plankje mag gebruiken. Zeker bij het snijden van rauwe kip is het opletten geblazen. In ieder geval geldt: wie zijn werkplek overzichtelijk houdt tijdens het koken, is achteraf veel sneller klaar met opruimen.Tip 2: Investeer in goede pannen
De juiste pannen maken écht een wereld van verschil, niet alleen voor je kookresultaat, maar ook voor het schoonmaakwerk erna. Een pan met een goede antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je minder vet hoeft te gebruiken en voorkomt ook nog eens aangekoekte resten. Dat betekent: minder schrobben en minder kans op beschadigingen tijdens de vaat. Gietijzeren pannen kunnen ook handig zijn, zolang je weet hoe je ze goed onderhoudt. Zorg er bovendien voor dat je de pannen nooit te heet laat worden. Dat voorkomt vastgeplakte etensresten die je met veel moeite moet losweken. Goede pannen zijn een investering, dat is waar. Maar wie minder tijd wil besteden aan schrobben, verdient die aankoop snel terug!Tip 3: Installeer een waterverzachter
Een verborgen bron van extra schoonmaakwerk in de keuken: kalk! Denk aan witte vlekken op je kraan, strepen op glazen uit de vaatwasser of aangekoekte kalkranden in je waterkoker. De oorzaak hiervan is hard water. Door een waterverzachter te installeren, verminder je het kalkgehalte in je leidingwater en bespaar je jezelf een hoop poetswerk. Zacht water laat minder sporen achter op oppervlakken en toestellen, waardoor je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt én je keuken langer schoon blijft. Ook je koffiemachine, stoomoven en vaatwasser zullen je dankbaar zijn: ze gaan langer mee en functioneren efficiënter. Voor de hobbykok betekent dit dus niet alleen minder kuiswerk, maar ook langer plezier aan je apparaten. Ook hier zal je de investering dus snel terugverdienen.Tip 4: Maak schoon terwijl je kookt
Multitasken in de keuken loont. Terwijl de soep op het vuur staat of de lasagne in de oven gaart, kun je al een snijplank afwassen of het aanrecht afnemen. Zo voorkom je dat je na het eten voor een berg werk komt te staan. Zorg dat je tijdens het koken altijd een nat doekje of een spons bij de hand hebt om spatten direct weg te vegen. Dat gaat snel en scheelt later veel schrobwerk. Het vullen van de vaatwasser terwijl je aan het koken bent, gewoon telkens wanneer je iets niet meer nodig hebt, scheelt achteraf ook veel tijd. Als je anderzijds continu kleine dingen opzijschuift voor later, stapelt het werk zich alleen maar op.Geen reacties gevonden.