checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Recepten

Recepten

Alcoholische en non-alcoholische Braziliaanse drankjes

Alcoholische en non-alcoholische Braziliaanse drankjes
Toen ik eind 2003 op vakantie ging naar Brazilië had ik de pech dat m’n bagage verdween tijdens een busrit van het vliegveld naar het jeugdherbergachtige hotel waar ik verbleef (dat heet een pousada). Maar ik liet de pret niet drukken, dook in mijn ondergoed het zwembad in en kwam aan de andere kant van het bad (waar de bar was) er uit en bestelde een pina colada om mijn vakantie in te luiden. Een goed begin is het halve werk. Dus daarom besluit ik mijn thema-Brazilië-week hier op de blog te beginnen met lekkere alcoholische en non-alcoholische drankjes. Aangezien ik naar aanleiding van deze vakantie besloot om er een half jaar te blijven, en zo ook achter de bar belandde, deel ik graag de geheimpjes van overheerlijke kokos, lime en ananas/mango verfrissingen… Ideaal voor een tropisch feestje! Ik had het geluk dat bij de pousada waar ik woonde en werkte in de tijd daarna, een kokkin in dienst was. Daardoor heb ik enkele fijne kneepjes van de Zuid-Amerikaanse keuken leren kennen. Maar om eerst in tropische sferen te komen, begin ik dus met een paar superlekkere drankjes! Ik woonde daar aan de kust en bij de feestjes die daar spontaan ontstonden aan het strand (zon, zee, samba muziek, wat eten en drinken) die tot laat in de avond doorgingen…mooie herinneringen.

Non-alcoholisch
In Brazilië was ik uiterst verwend met vers fruit. In de tuin groeiden papaja’s en mango’s en ananas kostte op de markt toen omgerekend nog geen 8 eurocent. Hier in Nederland hebben we het geluk dat we ontzettend veel kunnen krijgen, maar het is wat prijziger. Wat je favoriete smaakcombinatie is weet ik niet, maar hier enkele tips:
Ananas, mango en kokosmelk + (kokos)water is een heerlijke combi. Pureer verse ananas (en/of mango) in de blender. Zelf heb ik altijd wel een doosje mango blokjes in de vriezer liggen, dus dat gebruik ik dan in plaats van ijsblokjes. Voeg naar gelang je dikte wil hebben kokosmelk en water toe. Voor een beetje pit, kwart chilipepertje zonder pitjes mee mixen.
Passievrucht, mango, (beetje) limoensap of sinaasappelsap, kiwi dit is echt een vitaminebommetje! Passievrucht schijnt bloeddrukverlagend te werken (heb ik me laten vertellen). Blend eerst de mango met kiwi met de sap. Mix op het laatst heel kort het passievruchtvlees mee. De pitjes worden anders te bitter.
Mango, kiwi, sinaasappel, limoen en gember Om de gember goed fijn te krijgen, is het handig als je een stukje van ongeveer een centimeter door een knoflookpers doet. Daarmee voorkom je te grote stukje in je drankje. Samen met het vruchtvlees van alle andere ingrediënten blenden/mixen en drinken maar!

Alcoholische drankjes 18+
Voor de ‘Batida de Coco’ heb je nodig:

1 blikje gecondenseerde melk (blikje bewaren!)
2 blikken Kokosmelk
Vodka
Mixer
Ijsblokjes

Optioneel: Ananassap*

Doe de gecondenseerde melk in een grote mixbeker en bewaar het blikje, want dat wordt je maateenheid!
Vul het lege blikje met vodka en doe dat er bij
Voeg de blikken kokosmelk toe (zo krijg je een prima smaakverhouding met de drank)
Goed mixen en in de koelkast zetten of ijsblokjes in het glas doen
Persoonlijk vind ik het het lekkerst met een zelfde hoeveelheid ananassap er bij als het maatblikje. Maar dat moet je niet in de mix doen en zo in de ijskast zetten. Verse ananas combineert namelijk niet lang goed met zuivel vanwege het eiwitsplitsend enzym die het drankje waterig maakt en een andere smaak geeft*.


Caipivodka

Als je toch voor de Batida de Coco een fles vodka hebt gekocht, moet je zeker eens deze variant op de caipirinha, spreek uit als [kaipierienjaa] maken! Oorspronkelijk wordt dat met cachaca [kasjasaa] gemaakt, alcoholische drank op basis van suikerriet. Ik vind het niet zo lekker, vandaar deze optie met vodka.

Je hebt limoenen, suiker en crushed ice nodig
Een mooi glas en een zeefje en roerstaafje

Schep 2 dessertlepels of 1 soeplepel suiker in een halfhoog glas (met dikke bodem)
Ontdoe de limoenen van hun schil met een scherp mesje
Haksel ze fijn in een keukenmachine en zeef ze rechtstreeks boven het glas, zodat het sap meteen vermengt met de suiker.
Giet 2 eenheden vodka er bij, goed roeren en als laatste de crushed ice.


á sua Saúde! [a soewa Sa-oedzjie]
op je gezondheid!

In een volgend recept staan diverse Braziliaanse hapjes bij deze drankjes!

 

  Bernice Dings         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2725 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved