checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Bierbrood maken

Bierbrood maken

Bierbrood maken Dit is nu zo’n recept waarbij je zou willen dat er geur-internet bestond! En het combineert ook nog eens twee dingen waar ik dol op ben…brood en bier. Ondanks alle protesten uit de dieetwereld, ben ik een echte brood-eter en mag graag een (koud) biertje drinken op zijn tijd. Dus bierbrood is een kolfje naar mijn hand!
Bij een robuust brood hoort eigenlijk ook een ‘robuuste’ werkwijze met kneden met de hand…een keukenmachine of mixer met kneedhaken is echter net zo praktisch. Of je het nu machinaal doet of met je handen, belangrijk is dat je dit deeg niet te lang kneedt. De meningen over het laten rijzen zijn verdeeld…persoonlijk vind ik 2x laten rijzen het lekkerste resultaat geven. Probeer het maar eens uit. Het mislukt ook wel eens, don’t worry, try again.
Meestal maak ik bierbrood als ik een flesje bier over heb gehouden uit een bierpakket of zo…dat flesje tripel dat maar blijft staan... Wellicht zonde volgens andere bierliefhebbers, forgive me..
Werk je met zelfrijzend bakmeel, dan mag je de gistinstructie overslaan*.
Neem 500 gram meel en doe dat in een grote kom (of alvast de kom van de keukenmachine)
Voeg aan de rand wat zout toe.
*Maak met 1 zakje gist (meestal 11 gram) en een kopje lauwwarm water een papje en doe dat in het midden van het meel.
Giet rustig het flesje bier er bij (en geniet van de geur ) in het midden van de kom en spatel rustig vanuit het midden steeds meer meel bij het vocht, totdat het voldoende gemengd is en er één geheel ontstaat.
Dek het af met folie, dat is ingevet/ingesprayd zodat het niet kleeft als het deeg gerezen is en laat ongeveer 2 uur staan.
Kneed het daarna kort met de hand of met de deeghaak van de keukenmachine en laat het weer zolang rijzen!
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden als je het deeg uit de kom haalt.
Voeg voor variatie naar wens noten en/of zaden toe. Bijvoorbeeld pompoenpitten, of gemende noten. In het voorbeeld heb ik dit echter niet gedaan.
Leg het deeg op bakpapier en snijd de bovenkant op een paar plekken in en bak het brood in ongeveer 3 kwartier gaar en krokant bruin. Door de geur alleen al krijg je trek! Dus wacht niet te lang met het opeten.
Heerlijk bij een (stevige) soep, bijvoorbeeld Groninger mosterdsoep (zie ander recept) maar ik heb gekozen voor een bourgondische ‘tapas’ plank, met lekkere gedroogde worste, tapenade, kaas, en olijven…. Goed gezelschap en een paar speciale biertjes. SKØL!
 
  Bernice Dings     24-04-2018 19:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved