checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Bouillon/soep zoals oma die vroeger maakte van beestenbotten (schenkel, mergpijpjes, ossenstaart)

Bouillon/soep zoals oma die vroeger maakte van beestenbotten (schenkel, mergpijpjes, ossenstaart)

Bouillon/soep zoals oma die vroeger maakte van beestenbotten (schenkel, mergpijpjes, ossenstaart) Mijn naam is Lia keizer en ben beheerder van voeding is gezondheid
Mij is gevraagd om af en toe een recept aan te leveren voor dit blog, waar ik graag gehoor aan geef.
 
Mijn uitgangspunt is gezonde voeding wat bijdraagt aan een betere gezondheid.
Wat is gezonde voeding zul je denken want de één zegt/schrijft dit de ander dat, wat moet ik nu geloven. Wij dachten ook altijd dat we al gezond aten maar dat kon nog beter.
Je moet je eigen pad volgen maar ik kan je wel vertellen dat het meeste wat je in de supermarkt koopt vulling is en geen voeding.
Sinds de verkoop van ’vulling’ is gestegen is het ziekte/klachten percentage gestegen, gaat gelijk op.

Bouillon/soep zoals oma die vroeger maakte van beestenbotten (schenkel, mergpijpjes, ossenstaart)
 
Dat klinkt misschien luguber maar het is gewoon zoals oma vroeger ook een bouillon maakte, van mergpijpjes, schenkel, ossenstaart en gewrichten.
 
Ga voor biologische botten en vlees van grasgevoerde dieren en biologisch-dynamische groente. Ten eerste bevatten die veel meer mineralen dan de ’gangbare’ producten en er zit veel meer smaak aan, je proeft het verschil.
Koop rechtstreeks in bij de boer, zo steun je de locale economie.
Voor adressen zie ’handige adresjes’ op onze website.
 
Ingredienten voor een pan bouillon van ca. 4 a 5 liter
 
1 ossenstaart
2 schenkel
6 mergpijpjes
Hoe meer botten hoe meer mineralen je in je bouillon/soep krijgt.
 
Doe de botten in de pan met koud water, en voeg een eetlepel appelazijn toe.
Door de appelazijn worden calcium, magnesium en kalium uit de botten gehaald, dat komt jou ten goede. De appelazijn proef je niet meer terug.
Laat dit gedurende een nacht staan.
In botten zit glutamine en dat is bijzonder helend voor de darmen.
Er zit ook collageen in botten en dat houdt je bloedvaten soepel.
In gewrichten zit gelatine wat weer bijzonder goed is voor je gewrichten.
Gelatine zit in kraakbeen, dus knie/schoudergewrichten, ossenstaart etc.
 
De volgende dag breng je het geheel aan de kook.
Als het eenmaal kookt komt er schuim op het water drijven dit schep je er af met een schuimspaan. Dit schuim gooi je weg want het bestaat uit slecht verteerbare eiwitten.
Voeg nu een grote wortel, ui, prei en een eetlepel ongeraffineerd Keltisch zeezout toe en laat het ca. 4 tot 8 uur pruttelen. Hoe langer het opstaat hoe meer goede stoffen er in je soep komen.
 
Haal nu de botten uit de soep en haal het merg uit de botten als dat er nog in zit. Doe het merg, vet en flubbertjes in de blender, maal het fijn en doe het terug in de bouillon. Het vlees van de ossenstaart en schenkel kun je fijngesneden weer terug doen in de soep. Of je kunt het mee fijnmalen in de blender.
 
Voor een heldere bouillon kun je de soep zeven, dan kun je de bouillon als basis gebruiken voor sauzen, stoofpotjes en soep.
 
De botten kun je eventueel invriezen om ze nog eens te gebruiken.
 
Groente voor in de soep:
1 winterwortel
1 grote prei
venkelknol
3 bolletjes knoflook
3 grote uien
1 grote courgette
1 broccoli
5 stengels bleekselderij
1 bosje lavas
1 bosje bladselder
eventueel rozemarijn
beetje tijm
andere gedroogde groene kruiden naar smaak
ongeraffineerd Keltisch zeezout
shii-takes
 
Voeg alles fijngesneden toe aan de soep. Je kunt natuurlijk ook nog andere groentes toevoegen, al naar gelang het seizoen.
 
Voeg een blikje kokosmelk toe voor het nodige vet.
 
Bak een pond vet gehakt rul en voeg dit toe aan de soep of je kunt er soepballetjes van draaien.
Maak een dikke omelet van 4 eieren en voeg het in stukjes gesneden toe aan de soep.
 
Laat het geheel nog zo’n 3 a 4 uur pruttelen, net tegen de kook aan.
Je bent een tijdje zoet om een ouderwetse soep te maken maar als je het invriest in porties of weckt in potten dan heb je snel een gezonde en gemakkelijke maaltijd bij de hand.
Je zult zien dat je lang verzadigd bent na het eten van deze heerlijke voedzame bouillon/soep. Eet gezondheid en je krijgt gezondheid.
 
Eet smakelijk

 
    06-02-2014 09:38     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 linda -  08-12-2015

Laat je het vet in de soep of schep je het er af? Je adviseert namelijk om kokosmelk toe te voegen voor het vet, lijkt me niet nodig als je het vet in de soep laat. groet Linda

 Margriet -  06-02-2014

Echte SOEP!

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved