checkmark

Dit weekend besteld, Maandag in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Vandaag 5% korting op alle bierglazen! ** Code: BIER5 ** PROOST!
Home / Giftige stof PFOA in Teflon pannen

Giftige stof PFOA in Teflon pannen

Giftige stof PFOA in Teflon pannen

Teflon pannen

De anti-aanbakpan is erg gemakkelijk in gebruik: olie erin en bakken maar! Maar lang niet iedereen is bekend met de nádelen van de anti-aanbakpan.  Zolang het product niet aankoekt zijn we tevreden, maar….Waar koken we nu eigenlijk mee? Dit is wellicht een technisch verhaal, dus even voor de duidelijkheid:
- PTFE: anti-aanbaklaag 
- PFOA: grondstof van PTFE (anti-aanbaklaag), giftig bij oververhitting
- Teflon: Merknaam voor PTFE

Wat is Teflon?

Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.

PTFE

Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. De PTFE valt dan uiteen waardoor de PFOA vrijkomt. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic met een lage wrijvingsweerstand. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.

PFOA

Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.

In welke pannen zit Teflon?

Teflon zit eigenlijk in bijna alle anti-aanbakpannen, de bekende merken zijn: Tefal, HEMA pannen, Blokker pannen, een deel van de bekende BK pannen. En let op, Teflon zit niet alleen in pannen, maar ook in bijvoorbeeld taart- en cakevormen, tosti-ijzer, gourmetstel. Let dus goed op dat je deze apparaten en niet oververhit. 

Waarom geen pannen met Teflon gebruiken?

Aan de hand van bovenstaande informatie kan wel geconcludeerd worden dat Teflon-pannen de deur uit moeten. Teflon zelf is niet giftig, maar de stof PFOA kan bij oververhitting gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ook de Rijdende rechter heeft een casus behandeld waarin huisdieren zijn gestikt door de giftige dampen van Teflon pannen. (http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/poffertjespan-doodt-acht-vogels).

Alternatieven

Er zijn meerdere alternatieven voor de anti-aanbakpan, zoals de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Kitchen&More heeft de RVS pan , de keramische pan en de marmeren pannen in het assortiment opgenomen. De keramische pannen kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of er giftige dampen vrijkomen. De keramische laag is ook erg glad, waardoor koken met olie of boter niet nodig is en ze erg gemakkelijk zijn schoon te maken. Ook bij keramische pannen is het aan te raden om geen metalen spatels te gebruiken aangezien dit de keramische laag beschadigd en ze met de hand af te wassen.

Weet u nog iets dat wij niet weten of niet hebben genoemd? Neem dan contact op met info@kitchenandmore.nl.
 
  Kitchen&More     12-01-2014 21:03     Reacties ( 15 )
Reacties (15)
 Juul -  01-11-2022

Volgens de film Dark Waters zijn 69.000 bloedmonsters onderzocht. Resultaat: ongeveer 30 % van die mensen had of krijgt, kanker en nog veel meer ellendige ziekten veroorzaakt DOOR TEFLON. Kitchen en more de tekst op jullie site is misleidend. Lijkt me integer als u die aanpast Juul

 John -  06-03-2021

Ook keramische pannen bevatten polytetrafluoretheen (PTFE). Misschien veiliger voor de gebruiker omdat de keramische laag niet zo snel beschadigt, maar je hebt nog steeds het milieuprobleem met deze 'forever chemicals'

 Tino -  28-12-2020

Autocorrect...grrrr...Mijn zin was...: gaat geheel over dit onderwerp en de strijd....

 Tino -  28-12-2020

Ik adviseer iedereen hier om naar de film Dark Waters te kijken uit 2019. Gaat geheel over dit o derderangs en de strijd van de advocaat tegen Dupont.

 Dennis -  28-06-2018

In het artikel zitten een aantal onjuistheden mbt tot Teflon. Teflon bevat namelijk geen PFOA, maar PFOA is een grondstof waarvan PTFE gemaakt wordt. Als PTFE boven de 350 graden wordt verhit dan ontleedt het en n van de bestanddelen die dan weer terug ontstaat is PFOA, wat inderdaad giftig is. Echter, PTFE smelt reeds bij 327 graden, dus de anti-aanbaklaag smelt voordat het ontleedt en dat valt echt wel op. De kans dat je de pan zo heet maakt dat het tot ontleden komt is daarom klein. De voornaamste reden om PTFE te mijden is m.i. omdat de productie gewoon erg milieuonvriendelijk is en het materiaal weinig duurzaam. De verhalen over vergiftiging tgv het gebruik van teflon zijn wat uit het verband gerukt.

 Titia -  09-06-2017

In 99% van de nu verkrijgbare ovens zit easy to clean emaille, of soms heet het perfect clean .(?). Het lijkt er op dat dit teflon bevat. Ik krijg geen antwoord op vragen hierover aan ovenproducenten.

 Anne -  01-04-2017

Je bedoelt zeker ZULK slecht Nederlands (met een hoofdletter)

 Lucia -  16-10-2016

Aangezien dit ...beschadigt. moet met een t. Waarom toch altijd zo'n slecht nederlands?

 Dirk -  27-09-2016

PFOA wordt al jaren uit de PTFE gehaald dus zo giftig is het allemaal niet. Boven de 360 graden valt PTFE uit elkaar dus dat moet je zien te voorkomen. Zo heet bak ik ook niet.

 Niels -  16-08-2016

Marrit, ik zou niet te snel denken dat alles weer veilig is. Anders hadden ze het wel eerder vervangen. Als je er naar Googled dan vindt je al snel dat de vervangende stoffen niet veel beter zijn. Echter omdat deze zo nieuw zijn, weten we de schadelijkheid ervan nog niet. Dus grote kans dat het over x aantal jaar weer het zelfde liedje is. Het draait allemaal om geld, niet om onze gezondheid of om de natuur. Ik baal alleen dat er nu niet een handig alternatief is. Die keramische pannen verkleuren snel en ik heb het gevoel dat ook daar de bovenste laag er vanaf gaat. Ze bakken ook niet lekker bruin, iets wat ik even moest leren dus komt door de antikleef eigenschap. De bittere ironie van de normale antiaanbaklaag is dat hij niet geschikt is om lang op een redelijke temperatuur te gebruiken, iets wat waarschijnlijk heel Nederland (incl. moi) wel doet met deze pannen, om het eten lekker bruin te bakken. Dus we zitten massaal gif te eten en te inhaleren, voor een eigenschap die we eigenlijk niet willen, behalve dan voor het schoonmaken. Het beste alternatief wat ik tot nu toe heb kunnen vinden zijn RVS pannen, maar dat vergt wel een behoorlijke kook vaardigheid. Nu maar hopen dat die rommel asap uit ons lichaam gaat. Nu er financieel weer wat te halen valt bij veilige alternatieven moet er vast wel iets beters komen. Dat gebeurd alleen maar sneller als we massaal stoppen met die oude en nieuwe antiaanbaklaag rommel.

 Marrit -  08-08-2016

Vanmorgen heb ik bij AH een wok gekocht. De onderste laag bestaat voor 96% uit PTFE (Teflon) Er zit geen PFOA in de pan. In dit artikel staat, dat Teflon bij hoge temperaturen schadelijke stoffen afgeeft. Later lees ik dat Teflon zelf niet giftig is, maar dat de stof PFOA vrijkomt (die zit er dus niet in) Is Teflon zonder PFOA nu schadelijk of niet?

 Johan -  03-08-2016

PFOA is sinds 2015 verboden: tijd voor een update?

 lisette -  25-03-2016

ik heb een paar jaar geleden een grote wok bij Ikea gekocht. ik heb hem altijd huiverig gebruikt. als ik bak komt er altijd een rare walm uit de wanden. gebruik hem maar niet meer.

 Lieke -  05-11-2015

Ik was benieuwd of een laag van pirit mineraal (een natuurlijk mineraal waar geen PFOA inzit) een goed alternatief is?

 Madeleine -  25-09-2015

Ik heb genformeerd bij IKEA wat voor anti-aanbaklaag er in hun pannen zit n.a.v. bovenstaande informatie. Het duurde even, maar toen kon me verzekerd worden dat deze stoffen in geen enkele bak of braadpan van Ikea gebruikt wordt. Goed om te weten denk ik.

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved