checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home /

Is marmer of graniet het nieuwe keramiek?

Marmeren coating pannen 

Onlangs kwamen wij een nieuw soort pan tegen: de pan met een marmeren / granieten coating. Nieuwsgierig dat we zijn hebben we natuurlijk onderzoek gedaan voordat we deze pannen gaan opnemen in ons assortiment. Wat is nu precies een marmeren coating? Ten eerste is dit een zwarte anti aanbaklaag zonder PFOA. Heel belangrijk, want met onze keramische pannen pleiten wij juist voor pannen zonder PFOA. Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!

Teflon pannen

Nog even in het kort op een rijtje als geheugensteuntje:
- PTFE : anti-aanbaklaag
- PFOA: grondstof van PTFE (de anti-aanbaklaag) die giftig kan zijn bij oververhitting
- Teflon: merknaam voor PTFE 
Het geval is dat de “Teflon” pannen vanaf 2015 verboden zijn, de anti-aanbaklagen die PFOA bevatten zullen niet meer gemaakt mogen worden. De PTFE anti-aanbaklaag gaat namelijk flink in kwaliteit achteruit indien de pan temperaturen boven de 260 graden haalt. Het smeltpunt ligt op 327 graden en wanneer je kookt bereikt de pan gauw 300 graden. De Teflon pan wordt eigenlijk dus gauw te heet, waardoor er giftige gassen vrij kunnen komen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. De marmeren coating kan gemakkelijk 300 graden verdragen!

Alternatieven

Voor de Teflon pan zijn enkele alternatieven: de emaille pan, de RVS pan , gietijzeren pan of de keramische pan. Al deze pannen hebben zo hun voor- en nadelen. Nu de marmeren coating pan ook op de markt is gebracht als alternatief voor de Teflon pannen hebben wij onderzoek gedaan naar de voordelen.

Voordelen “marble coating”

De voordelen van de marmeren coating op een rijtje gezet:
- Bakt niet aan
- PFOA vrij
- Steviger dan Teflon / anti-aanbaklaag (tot 10x sterker!)
- Gezond en vetvrij bakken op natuursteen. Boter is niet nodig, een klein laagje is wellicht wel lekkerder voor de smaak.
- Gemakkelijk schoon te maken
Veel voordelen die de keramische pannen ook hebben. Waarom zou je dan liever marmeren coating in je pan hebben? Daar hebben wij een antwoord op: de binnenste laag (de marmeren coating) is zwart in plaats van het witte keramiek. Dit betekent dat de laag niet (zichtbaar) zal verkleuren, zoals wel eens gebeurd bij keramische pannen als je bijvoorbeeld een gerecht er te lang in laat zitten.

Conclusie

Zijn marmeren coating pannen beter dan keramische pannen? In het algemeen gezien niet, aangezien ze ongeveer dezelfde eigenschappen hebben. Echter, de binnenkant van de pan is zwart en dit kan een voordeel zijn aangezien deze binnenkant niet zal verkleuren.

Bent u geïnteresseerd geraakt door de uitleg over deze marmeren pannen? Koop hier uw pannenset in het marmer. Of wilt u eerst testen met een marmeren hapjespan?
 

  Kitchen&More         Reacties (11)

Reacties (11)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2995 beoordelingen

© 2019 Kitchen&More - All Rights Reserved