checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Is marmer of graniet het nieuwe keramiek?

Is marmer of graniet het nieuwe keramiek?

Is marmer of graniet het nieuwe keramiek?

Marmeren coating pannen 

Onlangs kwamen wij een nieuw soort pan tegen: de pan met een marmeren / granieten coating. Nieuwsgierig dat we zijn hebben we natuurlijk onderzoek gedaan voordat we deze pannen gaan opnemen in ons assortiment. Wat is nu precies een marmeren coating? Ten eerste is dit een zwarte anti aanbaklaag zonder PFOA. Heel belangrijk, want met onze keramische pannen pleiten wij juist voor pannen zonder PFOA. Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!

Teflon pannen

Nog even in het kort op een rijtje als geheugensteuntje:
- PTFE : anti-aanbaklaag
- PFOA: grondstof van PTFE (de anti-aanbaklaag) die giftig kan zijn bij oververhitting
- Teflon: merknaam voor PTFE 
Het geval is dat de “Teflon” pannen vanaf 2015 verboden zijn, de anti-aanbaklagen die PFOA bevatten zullen niet meer gemaakt mogen worden. De PTFE anti-aanbaklaag gaat namelijk flink in kwaliteit achteruit indien de pan temperaturen boven de 260 graden haalt. Het smeltpunt ligt op 327 graden en wanneer je kookt bereikt de pan gauw 300 graden. De Teflon pan wordt eigenlijk dus gauw te heet, waardoor er giftige gassen vrij kunnen komen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. De marmeren coating kan gemakkelijk 300 graden verdragen!

Alternatieven

Voor de Teflon pan zijn enkele alternatieven: de emaille pan, de RVS pan , gietijzeren pan of de keramische pan. Al deze pannen hebben zo hun voor- en nadelen. Nu de marmeren coating pan ook op de markt is gebracht als alternatief voor de Teflon pannen hebben wij onderzoek gedaan naar de voordelen.

Voordelen “marble coating”

De voordelen van de marmeren coating op een rijtje gezet:
- Bakt niet aan
- PFOA vrij
- Steviger dan Teflon / anti-aanbaklaag (tot 10x sterker!)
- Gezond en vetvrij bakken op natuursteen. Boter is niet nodig, een klein laagje is wellicht wel lekkerder voor de smaak.
- Gemakkelijk schoon te maken
Veel voordelen die de keramische pannen ook hebben. Waarom zou je dan liever marmeren coating in je pan hebben? Daar hebben wij een antwoord op: de binnenste laag (de marmeren coating) is zwart in plaats van het witte keramiek. Dit betekent dat de laag niet (zichtbaar) zal verkleuren, zoals wel eens gebeurd bij keramische pannen als je bijvoorbeeld een gerecht er te lang in laat zitten.

Conclusie

Zijn marmeren coating pannen beter dan keramische pannen? In het algemeen gezien niet, aangezien ze ongeveer dezelfde eigenschappen hebben. Echter, de binnenkant van de pan is zwart en dit kan een voordeel zijn aangezien deze binnenkant niet zal verkleuren.

Bent u geïnteresseerd geraakt door de uitleg over deze marmeren pannen? Koop hier uw pannenset in het marmer. Of wilt u eerst testen met een marmeren hapjespan?
 
  Kitchen&More     11-01-2015 10:32     Reacties ( 14 )
Reacties (14)
 Ruth -  12-05-2021

Kan je in marmercoating ook met scherpe messen, vorken, mixer gaan werken? En in de oven om te bakken en zo?

 Gerben -  19-04-2021

Let op! Heel veel van dit soort pannen zijn helemaal niet van graniet. Ze hebben een (grote letters) GRANIET (kleine letters) look. Als je heel diep gaat zoeken vind je de informatie terug. De basis is PTFE, dus PolyTetraFluor - en dat is precies dat giftige spul dat niet tegen verhitting kan; dat giftig is en niet afgebroken wordt; en dat voor PFAS vervuiling zorgt als je pan bij de afvalverbranding terecht komt. De informatie is behoorlijk diep verstopt, er staat pagina' s lang 'graniet graniet' en uiteindelijk vind je: PTFE basis. Er zijn ook echte keramische pannen - die dus als basis een of andere keramische stof hebben en geen PTFE. Maar je moet wel echt zoeken om het zeker te weten. Kijk bij ILAG, daar vind je een voorbeeld van de informatie. Ik heb gezocht bij ILAG, een bekend merk dat verschillende coatings maakt. https://www.ilag.ch/fileadmin/dateien/Dokumente/Prospekte_NEU/Broschueren_EN/Cookware/40558_ILAG_Broschuere_Cookware_2019_EN_Doppelseiten.pdf

 Diederik -  24-07-2020

Mooi spul die marmeren coating! Vond het wel alleen wel lastig om te achterhalen waar het nou eigenlijk van gemaakt is. Volgens het patent is het namelijk gewoon PTFE maar dan een stuk slijtvaster gemaakt door er harde materialen aan toe te voegen. Ik vind alleen niet terug in de beschrijving dat het PTFE is, er staat toch echt 'marmeren coating'. Weet iemand hoe dat zit?

 P H de Vries -  29-11-2017

Wij zijn sinds kort in bezit van een set RL-ES1014M De grootste van de koekenpan laat de afdruk van de onderzijde van de pan achter op de inductie kookplaat achter, deze is zeer vlek is zeer moeilijk te verwijderen. Mijn vraag is hoe komt dit, hoe kun je dit voorkomen,en hoe kun je dit het best verwijderen,

 Wim van Tienen -  17-01-2016

Zag dat ze bij D5 Avenue een ruim aanbod hebben aan marmer en graniet pannen. https://www.d5avenue.nl/keuken-koken/pannen/CA208

 Hans -  02-12-2015

Ik heb een paar pannne met een (echte) keramische laag die ik haast dagelijks gebruik, al ruim 2 jaar. Zijn nog perfect, Niks bakt aan, schoonmaken met een keukenrol lukt nog steeds! Maar. Ik ben nu over gegaan op inductie en nu kan ik ze niet meer gebruiken :-( Dus ik zoek pannen die net zo goed zijn, maar dan geschikt voor inductie. Ik weet het merk niet anders zocht ik ze wel op om te zien of ze die ook voor keramish hebben.

 Sandra -  07-11-2015

Ik ben erg benieuwd hoe de hardstenen coating gemaakt wordt. Gewoon hardsteen is helemaal niet krasvast, marmer ook niet. Ook niet zuurbestendig en behoorlijk poreus. Met wat voor coating worden deze materialen bewerkt. En hoe wordt het steen op de pan bevestigd. Natuursteen is weliswaar natuurlijk maar ontstaat uit alle wat er in onze bodem te vinden is. Olie, mineralen al dan niet zwavelhoudend?. Is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de dampen die vrijkomen uit het steen bij verhitten? Het is een natuurproduct hoe weet men wat de minerale samenstelling is van het product bij elke pan?

 Johan -  01-09-2015

Teflon met PFOA mag niet meer. Teflon zonder PFOA toch wel? Heb nu keramische pannen, maar na een aantal maanden wordt de anti-aanbak werking een stuk slechter (er komt een laagje op). Een beetje schuurmiddel lost dat wel weer op, maar ik vind ze toch veel minder handig dan Teflon. Ben nog op zoek naar een beter alternatief.

 Jana de Blom -  19-06-2015

Voor welke warmtebronnen is de dubbele grillpan?

 E. Hoekstra -  02-05-2015

Ik heb een paar maal keramische koekenpannen gehad, maar vind ze toch snel aanbakken. Vooral vis is er dan niet meer heel uit te krijgen. Ook krassen ze gauw, ondanks dat ik er niet met metalen voorwerpen inzit. Is er veel verschil in kwaliteit van de keramische pannen? Het viel mij erg tegen, ze waren ook niet erg duur.

 C. van der Wilt -  27-02-2015

Wauw vanmiddag mijn pannenset binnen gehad. Super blij mee. Beter verjaardagskado kan ik me niet wensen. Bedankt voor het snelle leveren. Grtjes C. van der Wilt

 Rob Verboeket -  19-01-2015

Voor welke warmtebronnen is de dubbele grillpan? Niet voor inductie?

 m van den berg -  19-01-2015

Super fijne pannen wij zijn er erg blij mee.heel snel schoon te maken en niets bakt, braad, of kookt aan!

 kevin -  22-10-2014

Mooie pannen! http://www.granitonatuursteen.nl/granieten-keukenblad.html

Ā© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved