checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Recepten

Recepten

Limburgs zuurvlees van Oma Tiny

Limburgs zuurvlees van Oma Tiny

 
Oma Tiny komt uit Limburg en in Limburg eten ze zuurvlees. Voor mij, als klein meisje, hoorde oma Tiny in Limburg en als ik bij oma op bezoek ging dan maakte mijn oma zuurvlees, ik vond het heerlijk. De geur van zuurvlees is zo herkenbaar dat als ik het ruik ik gelijk weer dat kleine meisje ben dat bij oma op bezoek gaat. Zoals dat zo vaak met geuren gaat brengt de geur ‘van vroeger’ mijn herinneringen weer terug.
 
Oma Tiny woont niet meer in Limburg maar verhuisde naar Brabant, gelukkig heeft ze een stukje Limburg meegenomen naar Brabant: oma maakt nog steeds Limburgs zuurvlees voor iedereen die het maar wil eten. Omdat oma weet dat ik zo gek ben op haar zuurvlees heeft ze voor mij het recept opgeschreven, het bleek verrassend simpel. Zoals met veel traditionele gerechten heeft zuurvlees de jaren overleefd doordat het eenvoudig, lekker en vooral aanpasbaar is. Zo heb ik het zuurvlees-recept van mijn Oma Tiny een beetje aangepast om het nog veelzijdiger te maken.
 
In het recept hieronder heb ik (tussen haakjes) geschreven hoe Oma Tiny zuurvlees maakt, je kunt kiezen voor het traditionele recept van Limburgs zuurvlees door Oma Tiny of mijn Brabantse variant.
 
Ingrediënten:
500 gram wild zwijn poulet (of ander stoofvlees)
1 liter vleesbouillon (of water)
Olie of boter om in te bakken
1 steranijs (niet in Limburg)
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
200 ml azijn
2 el. appelstroop
Peper
Zout
Eventueel ontbijtkoek om te binden
 
Bereiding:
Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes.
Verwarm olie of boter in de braadpan, voeg het vlees toe en bak kort rondom bruin op hoog vuur.
Kruid het vlees met peper en zout naar smaak er kan later nog extra worden toegevoegd. Voeg de steranijs, laurierblad, kruidnagel en azijn toe en laat even sudderen.
Voeg één eetlepel appelstroop toe en roer het goed door het vleesmengsel.
Voeg nu zoveel bouillon toe dat het vlees geheel onder staat in het vocht. De rest van de bouillon bewaar je om later toe te voegen als er zoveel vocht is verdampt dat het vlees niet meer onder staat. Je kunt altijd extra water toevoegen als je bouillon op is, extra bouillon maakt het enkel zouter en dat is niet nodig.
Laat het vlees sudderen met het deksel op de pan maar laat een kleine opening open zodat vocht kan ontsnappen. Laat het stoofvlees minstens drie uur op laag vuur sudderen, maar hoe langer hoe beter, blijf wel vocht toe voegen, het vlees mag niet uitdrogen.
Wanneer het vlees zacht is mag het deksel van de pan, je voegt nog één eetlepel appelstroop toe en zet het vuur middel-hoog. Roer door de pan en laat het vocht wat indikken. Wil je stroperig zuurvlees voeg dan ontbijtkoek toe om te binden, wil je meer een jus dan is binden niet nodig.
 
Serveer met stamppot of frietjes.
 

          Reacties (6)

Reacties (6)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2725 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved