checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Lofzang op rode bieten

Lofzang op rode bieten

Lofzang op rode bieten Lofzang op rode bieten
 
Ooit hebben we een lapje grond van de tuin opgeofferd aan het kweken van een paar groentensoorten; zomaar, bij wijze van experiment. Wat héét…
Het was een genot om die kleine witte knikkers te zien uitgroeien tot volwassen bloemkolen.
Op een gegeven moment was de pluk van de sperciebonen niet meer bij te benen: voor elke geplukte boon kwamen er drie terug, tenminste zo leek het.
De Parijse worteltjes waren heerlijk zoet en gaven een vrolijk accent aan menig gerecht of een salade.
Als we visite kregen, dan stonden bij het afscheid al tassen vol groenten klaar, omdat zelfs een gezin met drie jongens de oogst toch niet kon verstouwen.
En over salade gesproken: we namen een keer zaadjes mee uit Amerika van mosterdsla en zowaar… die smaakte echt naar mosterd.
Allemaal even spannend, maar de bietjes waren in het gezin het meest favoriet.
 
Als tweede groenten
smaken gekookte bietjes heerlijk naast opgebakken roosjes van bloemkool,
de gekookte (jonge!) bietjes snijd je dan in reepjes en serveert ze zonder toevoeging van andere smaken,
echt verrukkelijk is dat!
of, als het dan moet, zet je de reepjes even weg met wat balsamico azijn.
Hier smaken geroosterde of gebakken uien heerlijk bij.
Lekker met krieltjes, een stevige bal gehakt, maar ook niet mis met een biefstukje.
 
Bietenstamppot vraagt om (als jullie het ermee eens zijn)
 
kruimig gekookte aardappelen
gekookte bietjes
draadjesvlees van de vorige dag
een flinke ui
balsamico azijn
een runder bouillonblokje
appelstroop en/of een beetje suiker,
boter naar smaak voor de smeuigheid
vleugje knoflook (poeder)
vleugje kruidnagelpoeder (vooral niet teveel)
kaneel (poeder)
crème fraiche
 
De bietjes worden in blokjes gesneden, de ui gesnipperd en gefruit.
Stamp dan de bietjes en de ui door de aardappelen.
Hussel het verkruimelde bouillonblokje erdoor, en dan verder naar smaak de appelstroop en/of suiker, de kruidenpoeders, daarna het vlees en dat mag gerust met een restje van de jus.
Is de stamppot te slap, dan mag wat aardappelpuree poeder uitkomst bieden.
Op het laatst de crème fraiche toevoegen.
 
Eventueel opdienen met gebakken camembert.
 
AAN TAFEL…!
 
    01-05-2014 10:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved