checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Poffert een Gronings streekrecept

Poffert een Gronings streekrecept

Poffert een Gronings streekrecept
Toen ik ruim 11 jaar geleden vanuit Brabant naar het hoge noorden verhuisde, leerde ik al snel de Groningse gerechten en lekkernijen kennen zoals ‘notenkouk’ , kniepertjes, mollebonen, spekkedikken en poffert! En als kookliefhebber kreeg ik voor mijn verjaardag een heuse poffertpan. In andere provincies is ‘poffert’ ook bekend als ‘boffert’ (Friesland) en in het westen als ‘broeder’, waarin bij laatstgenoemde een laagje ‘kak’ (bruine suiker, zoals amandelspijs bij paasstol) zit. Het is dus een zoet brood in de vorm van een tulbandcake, die vroeger als maaltijd werd gegeten met gesmolten boter en suiker. Als dessert of tussendoortje, met stroop is het ook heerlijk. Dit recept is ook erg leuk om met kinderen te maken (altijd spannend om te zien wat er uit de trommel komt), als verjaardagstraktatie (bijvoorbeeld met boter en poedersuiker, of stroop, net zoals bij pannenkoeken), of gewoon cadeau geven als je bij iemand op bezoek gaat. Eens wat anders dan een cake en origineel iemand kennis te laten maken met een typisch streekgerecht! Maak de blits met een zelfgebakken poffert als je met het mooie weer wil gaan picknicken…oftewel ‘loag bie de grond vreten’ op z’n Gronings.

Je kan poffert maken met een ‘gewone’ tulband bakblik, maar omdat we ‘au bain-marie’ gaan werken, gebruik ik een ‘trommel’.

boodschappen
250 gram boekweitmeel
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
+/- 2 dl melk
Honing (flinke scheut vloeibare)
Zout
Stukjes appel en gewelde rozijnen (optie)

Bereiding
Zet alvast een pan met een grotere inhoud dan de poffert-trommel met water op (zelf heb ik een mosselpan gebruikt) en zorg ervoor dat het water zeker 2 centimeter onder het deksel van de trommel blijft!
Meng al het meel met een snufje zout, de eieren, melk en honing, voeg desnoods iets meer melk toe als het deeg nog iets te droog is. Doe de stukjes appel en gewelde rozijnen er bij en giet het mengsel in de trommel. Wees voorzichtig met het kokende water als je de trommel in de pan laat zakken (zet het vuur laag of neem de pan even van het vuur af, brand je niet!)

Kijk na anderhalf uur met een satéprikker of het deeg droog is en pas de bereidingstijd aan.
Maak je het liever in de oven? Stel hem in op 180 graden en hou ongeveer een baktijd van een uur aan. Keer de poffert om en laat hem uitdampen op een rooster. Snijd de poffert in plakken. Smelt de boter en begiet een plakje ermee en strooi er (bruine) suiker over.

 
  Bernice Dings     23-04-2018 07:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved