Polenta
Het zonnetje schijnt vriendelijk door de ramen en danst op de tafel.
Vrolijke kinderstemmetjes klinken van buiten, de kinderen spelen weer heerlijk buiten op het gras.
Je zou bijna denken dat het voorjaar is.
De winter heeft zich dit jaar tot op heden nog niet van zijn sterkste kant laten zien. Het zal me niets verbazen als we hem dit jaar ook niet meer gaan krijgen. Eerlijk gezegd hoeft dat van mij nu ook niet meer zo. Nee, dit zonnetje bevalt mij beter, op naar de lente gevolgd door hopelijk een mooie zomer.
Als ik terug kijk op de afgelopen maanden, die eigenlijk koud en winters hadden moeten zijn, valt het me op dat ik ook niet echt winters gekookt heb. In tegenstelling tot andere jaren, dit jaar geen spectaculaire stamppotten of heel de dag gesudderde stoofschotels. Ze waren er wel, maar net als de winter, in minder mate aanwezig.
Best een beetje jammer, bedenk ik me nu. Wat onderstaand recept is juist uitermate geschikt voor bij stoofschotels, zeker voor wie eens iets anders wil.
Gelukkig is het er ook nu nog prima weer voor en ik weet zeker dat er op menig tafel nog regelmatig een stoofgerecht staat. Daarom dan ook deze Polenta met spekjes en maïs als eerste recept voor Kitchen&More.
Het recept is voor zo'n 6-8 personen als bijgerecht, of voor 4 als hoofdgerecht.
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten.
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie
100 gram gerookte spekblokjes, dit mag zeker ook pancetta of bacon zijn
750 ml kippenbouillon, gemaakt van blokjes
500 ml halfvolle melk
300 gram fijne polenta
420 gram maïskorrels uitgelekt uit blik
60 gram Parmezaanse kaas
25 gram roomboter
2 el oregano blaadjes
Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes knapperig. Voor wie van een beetje meer pit houdt, een draai vers gemalen peper is hier erg lekker door.
De bouillon en de melk mogen samen in een pan met dikke bodem warm worden op middelhoog vuur.
Voeg beetje bij beetje de polenta toe, terwijl je goed roert met een houten pollepel.
Als alle polenta is toegevoegd het vuur laag draaien en blijven roeren tot de polenta bindt. De tijd die de polenta nodig heeft om te binden en te garen is een beetje afhankelijk van welk merk je gebruikt, maar duurt zo tussen de 8 en 15 minuten.
De spekjes kun je in de tussentijd weer langzaam op warmen.
Voeg de maïs toe aan de polenta en laat deze hierin even goed warm worden.
Vervolgens mogen de boter en geraspte Parmezaanse kaas erbij, net als wat peper.
Als de kaas en de boter gesmolten zijn kan de polenta in een grote schaal, gebakken spekjes en blaadjes oregano eroverheen en serveren maar!
Tip: Maak van 2 tabletten 1 liter bouillon en gebruik hier maar 750 ml van, dit in verband met het zoutgehalte.
Tip: Er zijn verschillende soorten polenta te verkrijgen, de "snel" klaar varianten zijn hier ook zeker voor te gebruiken.
Tip: Gooi de polenta die overblijft niet weg, een dag later kan je dit namelijk prima bakken in de koekenpan en eten in plaats van gebakken aardappels. Ook kun je het in dunne plakken bakken en beleggen met bijvoorbeeld rauwe ham en een heerlijk frisse salade.
Dit is zo lekker en zacht. Ik ga het van de week maken.
Wellicht weet je wel dat polenta ooit het hoofdvoedsel van minder goed bedeelde Italianen die hun magen vulden met het voedzame mais. En nu maken wij er zulke heerlijke recepten van als dat van vandaag. Dank je wel! Groetjes Puck