checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Tips en gebruik van de snelkookpan

Tips en gebruik van de snelkookpan

Tips en gebruik van de snelkookpan

Tips & Gebruik van de snelkookpan

Algemeen:

De snelkookpan zorgt ervoor dat de kooktijd wordt verkort en het voedsel sneller gaar wordt. Deze pan wordt ook wel hogedrukpan genoemd. Door de speciale deksel die afgesloten zit zal er geen stoom ontsnappen, wat bij een normale pan altijd zal gebeuren. Hierdoor neemt de druk toe. Normaal kookt water in een gewone pan bij een luchtdruk van 1 Atmosfeer ongeveer wanneer de 100 graden Celsius is bereikt. Als de druk vergroot wordt, dan zal de temperatuur waarbij water kookt stijgen. Dit zorgt ervoor dat de kooktijd wordt verkort. In een gemiddelde snelkookpan ligt het kookpunt op 118 graden, dit zorgt ervoor dat de kooktijd ongeveer 1/3 wordt verkort.

Voordelen snelkookpan:

- Doordat de kooktijd wordt versneld bespaard men energie en tijd. Het energiegebruik neemt af met ongeveer 90% en dit leidt tot een besparing van energiekosten en milieu.
- Door de afgesloten bereiding blijven smaak en vitamines beter behouden dan in een normale pan. Ook de kleur blijft mooier.

Nadelen:

- De snelkookpannen zijn vrij zwaar in gewicht
- Het afwassen van de pannen levert extra werk op. De pan kan wel in de vaatwasmachine, maar de deksel dient zorgvuldig afgewassen te worden.

Maaltijden:

In de snelkookpan kunnen verschillende maaltijden worden bereid. Er kunnen aardappelen en groente in gekookt worden, stoofvlees, maar ook een vleesbouillon. Om de vleesbouillon als voorbeeld te nemen: de normale pan moet ongeveer 3 uur op het vuur staan, indien je de bouillon in de snelkookpan maakt is de kooktijd maar 40 minuten.

Het gebruik:

1. Vul de pan met een dun laagje water (ongeveer een theekopje). Dit water wordt opgewarmd waardoor er stoom vrijkomt, deze stoom drukt de zuurstof naar buiten, waardoor de druk opgevoerd wordt.  
2. Op de bodem komt vervolgens een treefje te staan met daarop één of meerdere houders waarin groenten, vlees of aardappelen kunnen worden gedaan.
3. Sluit de deksel van de snelkookpan goed af met de veiligheidsklem.
4. Het indicatieknopje geeft aan of de pan wel of niet onder druk staat. Let op: open de pan niet als er druk op staat. De pan heeft een drukregelaar waardoor de druk niet constant opgevoerd zal worden en de pan uit elkaar barst. Het ventiel zal opengaan wanneer de druk te hoog wordt.
5. Zet de warmtebron uit wanneer het koken bijna klaar is. De pan heeft nog een paar minuten (4 a 5 minuten) nodig om van de druk af te komen.
6. Het schoonmaken van de pan zelf kan gewoon op de normale manier of zelfs in de vaatwasser. Het deksel kan echter niet in de vaatwasser aangezien de deksel bestaat uit verschillende materialen (kunststof, rubbertjes, ventiel). Was deze dus even met de hand af.

Assortiment:

Kitchen&More heeft 2 formaten snelkookpannen: 6 liter en 10 liter. De snelkookpannen zijn verkrijgbaar vanaf 79,95 euro. 
  Kitchen&More     05-02-2014 23:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved