checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Crme brle

Crme brle

Crme brle

Crème brûlée


Crème brûlée is een zeer populair en veel gemaakt dessert.  Crème brûlée betekent eigenlijk letterlijk "gebrande room" en dit nagerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk en Groot Brittannië. Het is een custard achtig nagerecht met een gekaramelliseerde laag suiker eroverheen. Deze laag krijg je door met een brander over de gestrooide suiker heen te gaan. De custard is gemaakt van eieren, room en op smaak gebracht met vanille. Het recept volgt hieronder.

Met de  crème brûlée  set van Salt&Pepper kunt u dit toetje makkelijk zelf maken. De vlam van de brander kan zelf geregeld worden, zo kun je de gestrooide suiker snel en precies karamelliseren en blijft de custard heerlijk koel. 
 

Recept crème brûlée:

De ingrediënten:
De crème / custard:

·         25 cl room
·         25 cl melk
·         12 eieren
·         100 g kristalsuiker
·         2 vanillestokjes
Het suikerlaagje:
·         2 eetlepels bruine suiker
·         2 eetlepels kristalsuiker

Bereiding van de crème brûlée:

Maak eerst de custard klaar, dit kun je zelfs al wel een dag van te voren doen. Daarna het suikerlaagje.
 1. De melk en de room samen in een pan gieten.
 2. De vanillestokken doorsnijden en de zaadjes eruit halen.  Voeg deze toe aan het mengsel van room en melk. Voeg ook de peulen toe aan het mengsel voor de extra smaak.
 3. Verwarm dit mengsel op een laag vuur, zodat de vanillesmaak in het mengsel kan trekken. Even door roeren met een garde. Let op dat het mengsel niet gaat koken.
 4. Breek de eieren en scheid het eigeel van het eiwit. Het eiwit gebruik je niet voor deze bereiding. De eier dooiers klop je los en voeg suiker aan dit mengsel toe.
 5. Het mengsel van melk en room  giet je al roerend bij het andere mengsel van eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken.
 6.  Laat dit geheel nu even rusten tot het schuim verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).
 7.  Vul de crème brûlée schaaltjes met het eiermengsel en zet ze in de oven. Bak deze minimaal 1 uur in de oven op een stand van 90 graden.
 8. Test de stevigheid van de creme door even te schudden met de bakjes. Als het goed is kun je alles laten afkoelen (buiten de koelkast). Niet ijskoud serveren.
 9. Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.
 
Vervolgens het suikerlaagje:
 1.  Meng de kristalsuiker en de bruine suiker. Het beste is om dit even in een blender te doen. Alles goed fijn malen.  
 2. Strooi een dun laagje van de suiker over elk schaaltje met custard/ crème. Een zeefje gebruiken is erg handig, zo krijg je een egale laag suiker.
 3. Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden. Let ook op dat je de schaaltjes één voor één afwerkt, dus suiker strooien en meteen karamelliseren.
En klaar zijn ze! Erg leuk recept voor de feestdagen natuurlijk. Of als je jezelf wilt trakteren op een lekker dessert. 
 
  Kitchen&More     07-10-2014 19:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved