checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Gietijzer pannen

Gietijzer pannen

Gietijzer pannen

Gietijzer pannen


Al decennia zeer populair: de gietijzer pan! Gietijzer is zeer sterk en slijtvast, deze pannen gaan echt jaren lang mee. Uiteraard zijn er verschillende kwaliteit soorten gietijzer, maar over het algemeen houden de gietijzer pannen het lang vol. Door het gietijzer wordt gelijkmatig de warmte verspreid en houden deze pannen lang warmte vast. Er wordt volledig gebruik gemaakt van het kookoppervlak. Erg duurzaam ook dus! In de gietijzer pannen zit geen anti aanbaklaag, je weet dus zeker dat er geen giftige stoffen in deze pannen zitten.

Kitchen&More heeft verschillende soorten gietijzer pannen, zoals braadpannen of koekenpannen en tevens van verschillende merken. De meest betaalbare lijn is de Bergerac lijn van Cosy&Trendy. Deze lijn bestaat uit verschillende vormen en maten gietijzer pannen in drie kleuren: grijs, zwart of rood. Degelijke gietijzer pannen met geëmailleerde binnenlaag. Dan zijn er ook de kwalteitspannen van Morso: zeer slijtvast, sterk en hoogwaardig gietijzer.  Morso heeft een zeer uitgebreide Cooking & Dining lijn met onder andere grillpannen, stoofpotten, braadpannen, kookpannen en koekenpannen. Bij deze pannen krijgt u altijd een gebruiksaanwijzing, lees deze goed.

Onderhoud, gebruik en reiniging van de gietijzer pan:

  • U heeft een gietijzer pan aangeschaft, wat nu? Allereerst is het goed om de pan voor te bereiden op het eerste kook- of bakproces.
    1. Reinig de pan met een beetje zeep en warm water. Spoel de zeepresten goed weg
    2. Droog de pan goed af, deze mag niet vochtig in de kast worden gezet.
    3. Neem een olie op natuurlijke basis en vet de pan hier lichtjes mee in. Het beste is arachide olie, aangezien dit een voordelige olie is die goed bestand is tegen hoge temperaturen.
    4. Warm de pan op door deze op een laag vuurtje te zetten, ongeveer 15 minuten.  Haal daarna de pan van het vuur en laat deze afkoelen.?

Het gebruik van de gietijzer pan:

De meeste gietijzer pannen kunnen gebruikt worden op alle warmtebronnen, in ieder geval de Morso en Bergerac pannen wel. Deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen, aangezien het gietijzer goed warmte geleid. Ook te gebruiken in de oven, echter de Morso pannen met eiken handvat natuurlijk niet.

Bak en kook niet op te hoog vuur, zoals eerder genoemd geleid gietijzer goed warmte. De lekkerste gerechten krijg je door het dichtschroeien en garen op lage temperatuur.
Pas ook op dat de gietijzer pan niet te lang leeg op een hete warmtebron staat. Er kunnen dan stukjes emaille los laten. Dit heeft verder geen gevolgen voor het gebruik van de pan, maar is natuurlijk wel vervelend.

Reiniging en onderhoud:

De gietijzer pannen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Met de hand reinigen dus! Laat de pan allereerst helemaal afkoelen, zet de pan niet in koud water, want ook dan kunnen er stukjes emaille los laten. Zodra de pan is afgekoeld even afwassen met een beetje afwasmiddel en warm water.
Gebruik geen schuursponsjes, schuurmiddel of harde voorwerpen. Na het afwassen de pan goed afnemen met een droge doek, zo dat er geen zeep resten achter blijven. Goed afdrogen is erg belangrijk, met name om roestplekken te voorkomen.
Mocht er iets aanbakken in uw gietijzer pan, laat de pan dan niet uren weken. Ook dan kan de emaille laag los laten. Tip: vul de pan maximaal een half uur met water om de etensresten los te laten weken.
 
  Kitchen&More     16-02-2016 10:07     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Esther -  08-02-2017

Vandaag mijn Morso pan ontvangen. Wow! Zin om ermee aan de slag te gaan. Nu kook ik momenteel op gas. In ons volgende huis mogelijk op keramisch. Kan ik met een Morso pan probleemloos omschakelen? Het lijkt me een 'nogal' vormvaste pan.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved