checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Hoe worden pannen gemaakt?

Hoe worden pannen gemaakt?

Hoe worden pannen gemaakt?

Hoe worden pannen gemaakt?

Een stukje geschiedenis:

De allereerste officiële pannen en potten werden gemaakt van aluminium. Aluminium is namelijk een zeer goede warmtegeleider. Deze pannen en potten werden veelal gemaakt in Oost-Duitsland en hadden een dunne romp. In de jaren ’60 en ’70 kwamen er inox ofwel RVS pannen bij. Het voordeel van dit type pan en pot is dat het niet roest.


Het productieproces:

Kookpotten worden diepgetrokken. Dit wil zeggen dat men begint met een plaat. Die wordt op een mal gelegd en door een 300 ton zware pers in de vorm geperst.
 

De stappen in het productieproces:


1. Het begint in het magazijn waar de ruwe materialen worden opgeslagen:
-Inox 18/0
-Inox 18/10
-Aluminium
-Koper
 
2. Alle het ruwe inox materiaal gaat eerst door een wasstraat. Dit gebeurt om het assembleerproces te vergemakkelijken. Zo kan er geen stof of vuiligheid hechten. Het wasproces vindt meerdere malen plaats tijdens het proces.
 
3. Diepgetrokken is een methode waarbij een hol voorwerp wordt gemaakt van een plat vel. Deze techniek wordt gebruikt om de romp van de kookpot te maken. Voor kookpotten is het platte vel een ronde cirkel. Een hydraulische machine is nodig om de eerste stap uit te voeren.

 
4. Het snijden van de boord: na het voorgaande proces, wordt de boord gesneden. Deze moet perfect rond zijn!
 
5. Het rollen en vouwen van de boord: om scherpe randen te voorkomen, wordt de boord van de kookpot gerold. Om te voorkomen dat er stof onder de rand komt, wordt de rand gevouwen door hem samen te drukken.


 
6. Ontvetting: voordat de kookpot naar de volgende fase gaat, wordt deze eerst gewassen om te zorgen dat de bodem zich perfect kan hechten.
 
7. Samensmelting: tijdens dit proces worden de 3 lagen van de bodem (body/aluminium/ beschermplaat) samengesmolten. In andere gevallen gebeurt dit door het braseren. Hoge druk en hitte worden gebruikt om een perfecte hechting van de lagen te bewerkstelligen. Het resultaat hiervan is een stabiele bodem met de best mogelijke warmtegeleiding.


8. Voor het polijsten wordt de kookpot nogmaals gewassen
 


9. Om een glanzende finish te krijgen, wordt de kookpot gepolijst middels automatische polijstmachines.
 


10. Het half afgewerkte product



 
11. Assembleren


 
12. Dan het verpakken: de producten worden voorzichtig verpakt in beschermende, solide materialen.
 
13. Het afgewerkte product gaat naar het magazijn. 

14. Testen in het laboratorium:


 
 

Onderdelen :

  • Email: dit is gelakt staal
  • Aluminium: dit geleidt goed de warmte. Het is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Hoe dikker het aluminium, hoe beter de kwaliteit.
  • Gegoten aluminium
  • Gietijzer: geleidt de warmte op zeer homogene wijze
  • Koper: geleidt de warmte op zeer homogene wijze. Vanwege de prijs van koper en het intensieve onderhoud wordt dit echter niet zo vaak gebruikt.
  • Inox/RVS: is van zichzelf een minder goede warmtegeleider. Daarom wordt het meestal op de bodem gecombineerd met aluminium of koper. Er bestaan verschillende kwaliteiten: 18/8, 18/10. Het getal 18 geeft het percentage chroom in de legering aan en dat zorgt voor de stevigheid van de pan. Het getal na de / geeft weer hoeveel nikkel in de legering zit en dat maakt het materiaal roestvrij. Bij 18/8 en 18/10 zit minimaal 25% nikkel in de legering. Als een pan geschikt moet zijn voor inductie kan er niet gewerkt worden met 18/8 en 18/10 in de bodem. Daarom wordt er een bodemplaat in 18/0 aangebracht die magnetisch is en deze zorgt ervoor dat de inductiestralen de warmte kunnen doorgeven.
  • Plaatstaal
 

De bodem:

Welke types bestaan er?

  1. Sandwichbodem inox-aluminium-inox: het aluminium zit tussen 2 lagen roestvrijstaal gesandwicht. Aan de rand van de bodem zijn deze lagen vaak goed zichtbaar. Waarom wordt dit gedaan? Aluminium is een goede warmtegeleider, maar te zacht. Daarom wordt er inox omheen gedaan om het steviger te maken.
  2.  Sandwichbodem inox-koper-inox: het koper zit tussen 2 lagen roestvrijstaal gesandwicht. Aan de rand van de bodem zijn deze lagen vaak goed zichtbaar. Koper is een zeer goede warmtegeleider, maar te zacht. Daarom wordt er inox omheen gedaan om het steviger te maken. Dit procédé is een stuk duurder dan het procédé met aluminium.
  3. Kapselbodem: de laag aluminium of koper is niet zichtbaar. Deze is namelijk ingekapseld met een inox/RVS dekplaat. De ingekapselde bodem ziet er optisch beter uit. Het bijkomende voordeel hiervan is dat het aluminium/de koper extra beschermd wordt door de inox/RVS.
  4. Triply: dit is een bodem uit 1 geheel. De inox-aluminium-inox zitten in een laag door een laminatieproces tijdens de productie. Bij triply zit het aluminium niet alleen in de bodem, maar ook in de hele romp. De warmte wordt helemaal gelijkmatig verspreid tot aan de rand van de pan en pot, omdat de bodem overal even dik is (als de bodem veel dikker is dan de rand en het vuur slaat over, dan verbrandt het eten aan de zijkant). Dit type pan is uitermate geschikt om een steak te bakken. Hiervoor is namelijk een hoge temperatuur nodig en veel pannen met antikleeflaag zijn niet tegen deze hoge temperatuur bestand. Een variant hierop is koper-aluminium-inox. Maar dit type bestaat bijna niet meer, omdat het veel onderhoud vergt. Het koper vlekt nogal.
  5.  Gegoten aluminium met keramische laag van binnen: hier zit vaak nog een bodemplaat in inox onder om de pan inductiegeschikt te maken. De keramische laag is PFTE-vrij, daarom minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Deze laag kan tot 400º hitte verdragen. Vaak is de buitenkant geëmailleerd om het geheel sjieker te maken. Deze is krasvrij en bruikbaar zonder boter/olie.
  6. Gegoten aluminium met antikleeflaag: soms zit de antikleeflaag ook aan de buitenkant. Als je dan knoeit, gaat het er gemakkelijk af. Er bestaan verschillende soorten antikleeflaag die tot ongeveer 230º hitte verdragen: de meest simpele 3-laags antikleef en de kwalitatievere lagen als de tefal laag, de teflonlaag, de platinium en de titanium laag. Om ze geschikt te maken voor inductie wordt soms een bodemplaat toegevoegd.

De meeste bodems worden gebraseerd, behalve triply bodems: als de pan gefabriceerd is, wordt er braseerpoeder aangebracht, daar komt de aluminiumplaat op, dan wordt er weer braseerpoeder op gedaan en daar komt de bodemplaat in inox overheen. Dit wordt verhit tot er een geheel ontstaat.
De dikte van de bodem wordt weergegeven door alle bodemlagen bij elkaar op te tellen. De bodemplaat is vaak 0,6mm en de binnenkant is vaak 1mm. Het absolute minimum is 3mm. Dit is geen geweldige kwaliteit. Vanaf 5mm is er sprake van een goede bodemdikte. Het maximum is 10mm, maar dit is nutteloos. Met de bodemplaat en binnenkant is het totaal dan 11,6mm en dat is veel te veel om goed te kunnen koken.
Elke bodem is een beetje hol in het midden aan de onderkant, omdat door opwarming het aluminium uitzet. Als de pan niet hol zou zijn, wordt deze dus automatisch bol.
Om erachter te komen of de pan op inductie gebruikt kan worden volstaat het om een magneet tegen de onderkan van de bodem te houden. Als de magneet blijft plakken, is de pan inductiegeschikt.
 

De romp:

 
De minimum dikte van de romp is 0,6mm. Dit is niet geweldig. Dan volgen 0,8mm en 1mm en 1,2mm is het dikste wat er bestaat. 1mm is zeer goede kwaliteit. 1,2mm heeft Billiet niet.
De rand van de romp kan gerold of afgesneden zijn:
- Gerolde boord: dit wordt gedaan om stevigheid aan pannen te geven die een dunne romp hebben. Dit is noodzakelijk bij pannen van 0,6mm. Het nadeel hiervan is dat er vaak vuil achter blijft zitten.
-Afgesneden boord: dit wordt gedaan vanaf 0,8mm. Vaak staat de boord dan iets naar buiten, waardoor een soort gietrand ontstaat.
 
 

De grepen:

 
De greep wordt gemaakt van bakeliet (kunststof), siliconen of RVS:
-Bakeliet/kunststof: ligt makkelijker in de hand en wordt niet warm. Deze kunnen in principe niet in de oven gebruikt worden.
- Siliconen: ligt makkelijker in de hand en wordt niet warm. Deze kunnen in principe niet in de oven gebruikt worden. Behalve de siliconen grepen van Bialetti die tot 230º in de oven kunnen worden gebruikt.
- Inox/RVS: wordt vaak warm. Het kan een holle greep of draadgreep zijn. Een holle greep wordt niet warm, omdat de lucht in de holle greep goed isoleert. Deze kunnen in de oven gebruikt worden, maar worden dan wel erg warm.
 
De greep van een pan en pot kan gerevêteerd of gepuntlast zijn en een bakpan kan ook nog geklikt of geschroefd zijn.
-Gerevêteerd (ofwel geklonken): de greep zit vastgemaakt door de romp van de pan heen. De stevigheid is daardoor zeer goed, maar aan de randen van de klinknagel kan vaak vuil blijven zitten. Als de klinknagel is afgerond, is de kans daarop kleiner. Bij inox/rvs grepen.
- Gepuntlast: de greep en de pot worden op dezelfde temperatuur opgewarmd en aan elkaar gelast. De punten zijn vaak zichtbaar. Maar hoe duurder dan pan, hoe minder zichtbaar het is. Bij inox/rvs grepen.
- Geklikt: bij bakpannen. De greep wordt geklikt op een soort weerstand die aan de romp van de pan bevestigd zit. Door het gebruik van de pan kan er speling op de greep komen. Daarom worden grepen nu vaker geschroefd. Bij bakelieten grepen.
-Geschroefd: de greep zit vastgeschroefd aan de romp. De schroef is meestal zichtbaar. Bij bakelieten/kunststof grepen.
 

 
De afwerking:

De pan en pot kan afgewerkt zijn in hoogglans of mat geborsteld, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Op mat geborsteld zie je geen vingers. Verder is dit een kwestie van smaak.
 
Gebruiksadviezen:
-Inox/rvs: haal voor gebruik alle stickers van de pan, was de pan in heet zeepwater, spoel hem goed om en droog de pan goed uit. Bij gebruik van gas en electrische platen, voorkom dat de pan kleiner is dan de gasvlam en de electrische plaat. Bij gas kan de greep anders oververhit raken. Gebruik alleen de hoogste temperatuur om het eten te verwarmen, maar zet de temperatuur lager om het eten te bereiden. Was de pan na gebruik altijd in heet zeepwater, spoel met heet water om en droog de pan direct. Gebruik nooit chloor of bleekmiddel, omdat deze het inox/rvs kunnen aantasten.
-Koper: de beschermlaag over het koper moet altijd verwijderd worden voor het eerste gebruik. Om dit te doen, kan aceton op een tissue gedaan worden, waarmee het oppervlak wordt ingewreven. Maak het oppervlak daarna direct droog met een zachte doek. Was de pan in heet zeepwater, spoel hem om en droog hem. In het geval dat de koper oxideert, neem dan een koperpoetsproduct om de pan op te wrijven. Ook al zou de pan vaatwasmachinebestendig zijn, toch zal het oxidatieproces versneld worden door gebruik ervan. Handwas wordt geadviseerd.
- Antikleeflaag: als de laag af en toe met olie wordt ingesmeerd, blijft deze langer goed. Voorkom dat de pan oververhit raakt. Als iets is aangebrand, laat de pan dan een aantal uren met water staan. Gebruik nooit een schuursponsje om de pan schoon te maken. Gebruik altijd een houten of plastic spatel bij het koken.
- Kleine grijs-witte puntjes: kleine grijs-witte puntjes op het oppervlak worden veroorzaakt door mineralen in het water. Om deze te verwijderen, kook wat water met azijn in de pan, spoel de pan daarna om en droog hem goed uit.
-Vastklevende stukjes eten in de pan: laat een tijdje water in de pan koken, spoel daarna de pan uit en droog hem af.
-Oppervlaktecorrosie: deze wordt veroorzaakt door het toevoegen van zout aan koud water. Probeer altijd zout toe te voegen als het water kookt of het eten al warm is.
 

 
  Kitchen&More     22-11-2015 10:06     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Henk Roza -  02-08-2022

Sorry dat ik u hiermee stoor !. Heb namelijk een vraag. Heb van een vertegenwoordiger jl juni een Eisenbach 16 delig (Duits) professional pannen set met temperatuur knoppen gekocht voor 150 e. Op de doos vermeld 1499 e. kookt op alle warmte bronnen.(Op de doos vermeld tenminste). Ik kook op gas. Werkt prima. Onderzijde pannen staat Edelstahl Hochwertig. Kan ik deze ondanks op gas gekookt heb, ook dan op elektrisch kunnen of mogen koken?? (Pan is klein beetje wat krom) Heb ik goede keus gemaakt voor deze prijs?? . Of over bijvb 1 of 2 jaar pannen niet meer bruikbaar zijn ?? Ben ik mogelijk toch te goede trouw geweest ??. Tot heden werkt koken bakken prima ook het schoon houden keuken azijn met water. Verneem graag indien mogelijk een (mail) bericht van u. Bijvbd Met vr groet Henk Roza. Den Bosch. haroza@ziggo.nl ev 06.25.26.0566

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved