checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Kaasfondue - Funcooking

Kaasfondue - Funcooking

Kaasfondue - Funcooking

Funcooking

Gezellig koken en tafelen! Dit kan perfect met bijvoorbeeld een kaasfondue. Heerlijke etenswaren zoals groenten, vlees of brood dippen in een zelfgemaakte kaasfondue. Kaarslicht, wijntjes, familie of vrienden!


 

Fondue

Het woord fondue komt oorspronkelijk uit Frankrijk, het woord “fondre” betekent namelijk “smelten”. De kaasfondue is oorspronkelijk in de 18e eeuw uit noodzaak ontstaan en niet voor de gezelligheid. De kazen die in de zomermaanden werden gemaakt waren in de winter niet meer verteerbaar en verouderd. Vervolgens ging men deze kazen vermengen en verdunnen met melk. Er ontstond een soort kaassoep, wat men at bij aardappelen en andere producten die voorhanden waren. Pas in de 20e eeuw werd in Zwiterland de echte kaasfondue ontdekt die wij nu kennen: verschillende heerlijke kazen gesmolten en aangelengd met witte wijn. Een luxe maaltijd.

Assortiment

Kitchen&More heeft natuurlijk meerdere fondue sets in het assortiment, chocoladefondue, kaasfondue, fonduesets en uiteraard fondue benodigdheden zoals brandpasta, fondueborden, fondueprikkers en fonduenetjes. De speciale kaasfondue van Kitchen&More wordt geleverd met brander, zodat de kaasfondue lekker romig en vloeibaar blijft. Deze kaasfondue is voor 6 personen.

Ingrediënten

Niet alle kazen zijn geschikt voor een kaasfondue. Voor een fondue is eigenlijk een “gekookte kaas” nodig, dit zijn bijvoorbeeld Emmentaler en Comté. Wat betreft de wijnen is een droge witte wijn het meest geschikt. Een licht zure wijn kan helpen om het kaasmengsel beter te laten smelten (denk aan een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc).

Recept kaasfondue

>Benodigdheden kaasfondue
- 2 teentjes knoflook
- knoflookpoeder
- nootmuskaat
- 250 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels maizena of bloem
- 300 gram Emmentaler
- 300 gram Guyere
- Citroensap, scheutje
- zout en peper

>Bereiding kaasfondue:
1. Halveer 2 teentjes knoflook en wrijf deze over de binnenkant van de pan. Aanrader is een keramische pan, deze heeft een gladde binnenkant waarin niets zal blijven kleven dus zelfs de kaasfondue niet!
2. Doe een laagje olie in de opgewarmde pan. Indien de olie opgewarmd is voeg je beetje bij beetje een beetje bloem en witte wijn toe. Blijf goed roeren, zodat het een egaal geheel zonder klontjes wordt.
3. Rasp de kaas, zo smelt deze gemakkelijker.
4. Voeg hierna beetje bij beetje de kaas toe. De kaas moet langzaam smelten zodat hij niet taai en draderig wordt.
5. Voeg een scheutje citroensap toe, dit zorgt voor een homogenere massa en zo smelt de kaas beter.
6. Voeg wat extra kruiden toe zoals nootmuskaat, zout, peper en wat extra knoflookpoeder. Langzaam aan nog even laten pruttelen. Niet laten koken.
Te serveren met bijvoorbeeld: bleekselderij, paprika, champignons, stokbrood, stukjes vlees zoals biefstuk of droge worst, tomaten, olijven, fruit en andere lekkernijen.

Variaties: indien je de kaasfondue iets pittiger wilt maken kun je ook blauwe kaas, 100 gram monchou en 3 eetlepels jenever toevoegen.

Bij de kaasfondue past het goed om een witte wijn te schenken.
 
Eet smakelijk! 
 
  Kitchen&More     07-02-2015 10:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved