checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Mosselpan

Mosselpan

Mosselpan

Mosselen

De mossel is een tweekleppig weekdier dat in de zee leeft en wordt vaak gegeten door mensen. Ze kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Mosselen bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals: jodium, fosfor, ijzer, seleen, mineralen, vitaminen en eiwitten. 100 gram gekookte mosselen bevat ongeveer 70 calorieën. Daar en tegen hebben ze maar 1% vet, dus dit is te verwaarlozen.

Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in het midden van april. Uiteraard kun je mosselen de rest van het jaar ook krijgen in de supermarkt maar dit zijn diep gevroren of geïmporteerde mosselen.

Mosselen worden vaak gekweekt met mosselzaad, dat in de zee wordt gevangen. Ze worden het gehele jaar door aangevoerd, behalve in april, mei en juni. Deze periode is hun voortplantingsperiode. De mosselvissers kweken het zaad vaak op de Waddenzee of in de Oosterschelde.

De mosselpan


Bij restaurants een pan met mosselen bestellen is natuurlijk erg bourgondisch, maar je kunt ze ook zelf klaarmaken! Hiervoor bestaan speciale pannen. De mosselpan bestaat uit twee delen, het onderste deel zorgt ervoor dat de mosselen warm blijven en in het speciale deksel kunnen de lege schelpen worden gelegd.

Hoe bereid je mosselen?


1. Selecteer alle mosselen: de mosselen die dicht zijn leven nog (dat hoort). Deze kun je gaan schoonmaken. Er zitten vaak ook mosselen tussen waarvan de schelp een klein stukje open staat, deze mosselen geef je een harde tik met de achterkant van een lepel. Gaan de mosselen dicht, dan leven ze nog en kun je ze gaan koken. Blijven ze dicht dan zijn ze dood en moet je ze weggooien. Van verkeerde mosselen kan je namelijk erg ziek worden.
2. Voel even aan hoe zwaar de mosselen zijn, kom je een mossel tegen die veel zwaarder is dan de rest, zit er waarschijnlijk nog zand in. Dit noem je ‘zandmosselen’ of ‘slikmosselen’ deze kun je weggooien.
3. Spoel de mosselen / schelpen goed schoon.
4. Doe per kilo mosselen ong. 50 ml water in de pan en doe vervolgens de mosselen in de pan en eventueel kruiden en wat mosselgroenten.
5. Kook ze ongeveer 7 á 8 minuten.

 

Tips!

  • Serveer de mosselen met een lekker stuk stokbrood of met patat.
  • Dip de mosselen in een lekker sausje zoals: knoflooksaus, ravigotesaus of gewoon mayonaise 
  • Voeg tijdens het koken prei, ui en stukjes wortel toe.
  • Gebruik in plaats van water ook eens witte wijn.
  • Gooi wat kervel en peper over de gekookte mosselen.
  • Eet de mosselen met de hand, een lege schelp kun je gebruiken als tangetje om de mosselen eruit te trekken.
Eetsmakelijk!

Kitchen&More heeft twee formaten mosselpannen: de kleinste mosselpan is geschikt voor 1,6 kg mosselen en de grootste mosselpan is geschikt om 2 kg mosselen in te bereiden. Deze mosselpannen zijn vaatwasser bestendig en zijn van het merk Cosy&Trendy. Ze zijn zwart van kleur en gemaakt van metaal. Erg stevige pannen dus! Nu ook de nieuwe mosselpan 18 cm, gemaakt van RVS en tevens geschikt voor inductie. 


 

  Kitchen&More     08-06-2015 13:24     Reacties ( 2 )

Reacties (2)
 Marlies -  18-05-2016

Waarom niet proberen mat een scheut cave dat is veel zachter dan de wijnen die jij voorschotelt Sjors!

 Sjors -  19-11-2015

Misschien ook leuk om het te proberen met een scheut Prosecco of Chardonnay. Een extra smaakbeleving toevoegen kan nooit geen kwaad uiteraard

Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 3017 beoordelingen

© 2019 Kitchen&More - All Rights Reserved