checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Rode Bietjes

Rode Bietjes

Rode Bietjes Wie kent ze niet, rode knollen met een aardachtige smaak.
Ik weet van vroeger dat mijn moeder ze vers uit de tuin haalde om te koken en dat regelmatig de halve keuken onder het bieten water zat omdat het niet goed ging in de hoge druk pan. En dan de hete bieten schoonmaken, rode handen, rode keukenmachine. Geraspt op het bord met gekookte aardappel en een gekookt eitje dat roze was omdat het tegen de bietjes aan lag. Of bietjes ingelegd in t zuur, echt zuur, zo uit de pot, het hele jaar door in de kelderkast te vinden.
Nadat ik het huis uit gegaan ben at ik af en toe nog bietjes maar ik vond ze niet smaken zoals vroeger. Mijn moeder maakte ze nauwelijks omdat ze het zelf niet echt lekker meer vond en ze vond het zoveel werk om de bieten te koken en schoon te maken.
Rauw geraspte bietjes als salade herontdekte mijn moeder dat onze kinderen klein waren. Dat smaakte echt naar bietjes.
 
Nu eten we het hele jaar door thuis bietjes en de kinderen vinden het lekker, maar dan niet warm met aardappelen. Gekookte bietjes, in blokjes gesneden als salade. Persoonlijk vind ik ook een bieten carpaccio erg lekker, dunne plakjes biet gelegen op sla met een dressing, augurk, geitenbrie of een gekookt eitje en wat geroosterde pompoen pitten.
Of rauw geraspte bietjes met geraspte wortel en een frisse dressing.
 
Deze keer had ik gele bieten, een zelfde knol als rode bieten alleen in een andere kleur. Zo kon ik ze een aantal jaar geleden nog niet, ik kwam ze tegen in de biologische winkel.                           
 
De recepten die ik schrijf zijn niet zozeer gebaseerd op een aantal personen. Dit omdat iedereen andere hoeveelheden eet. Ik kan redelijk inschatten hoeveel er bij ons gegeten wordt, maar een rest vind ik ook nooit een probleem. Dit is dan de lunch van de volgende dag of een deel er van met aanvulling indien nodig.
 
Gele bieten-bataat salade


 
4 zoete aardappels (bataat)
7 gele bietjes (afhankelijk van de maat biet en de hoeveelheid je eet)
Zure augurk (AH eigen merk)
Home made mayonaise
Bieslook (vers uit de tuin)
Zout/Peper
 
De gele bieten koken in ruim water, ong. ½ á 1 uur afhankelijk van de grootte en afhankelijk van de versheid. Mijn ervaring is dat als de bieten drijven dat ze dan gaar zijn.
Afgieten en af koelen. Tijdens het afkoelen van de bieten de zoete aardappels schillen en in blokjes snijden. Deze koken in dezelfde pan als waar de bieten in gekookt zijn. Prikken om te kijken of ze gaar zijn. Afgieten en af laten koelen.
De schil van de bietjes afhalen, als ze goed gaar zijn kan dit met je vingers, maar ook met een mesje. De bietjes in plakjes snijden en deze in blokjes. In een kom doen.
De augurken in kleine stukjes snijden en de bieslook fijn snijden of knippen, beide in de kom bij de bietjes doen.
De zoete aardappel stukjes in de kom doen, mayonaise er doorheen scheppen en een scheutje water. Wat zout en peper toevoegen.

Klaar om te eten maar ook erg makkelijk om de dag van te voren klaar te maken, in de koelkast bewaren en de volgende dag een makkelijke maaltijd.
  
Variaties/serveer suggesties
  • Rode bieten ipv gele bieten (evt. gekookt kopen)
  • Blokjes avocado door de salade scheppen vlak voor het opdienen
  • Een fris zure appel in blokjes erdoor
  • Ipv bieslook kan je ook ui of lente uit toevoegen
  • Gekookt ei of een biologisch speklapje er bij eten
 
 
Rode bieten salade


 
Rode bieten (zoveel je wilt)
Augurk
Appel (fris zuur als bijv Elstar)
Bieslook
Home made mayonaise
Zout/Peper
 
De bieten koken in ruim water, ong ½ á 1 uur afhankelijk van de grootte en afhankelijk van de versheid (bieten die je in de winter koopt moeten vaak 2 uur koken). Mijn ervaring is dat als de bieten drijven dat ze dan gaar zijn. Afgieten en af koelen. Dit kan je ook een dag van te voren doen, schoongemaakt kan je de bieten een aantal dagen in de koelkast bewaren.
De schoongemaakte bieten in plakjes en daarna blokjes snijden. Augurk snijden in soort gelijke maat stukjes. De appel schillen, in kwarten snijden (gemakkelijk met een appelsnijder), klokhuis er uit en in plakjes en daarna blokjes snijden. Bieslook fijn snijden/knippen en met zout en peper in de kom bij de bietjes doen.
Alles door elkaar scheppen met mayonaise. Al het wat droog is een scheutje water erdoor scheppen.
 
Variaties/serveer suggesties
  • Blokjes avocado door de salade scheppen
  • Serveren met sla of op een blad sla
  • Sla bootjes maken van bijv. Little gem sla en daar een schepje salade op doen
  • Ipv bieslook kan ook fijn gesnipperde ui door de salade scheppen
  • Gekookt ei in blokjes door de salade mengen                                      
  Anneke Roubos-Luitjes     31-08-2016 08:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2019 Kitchen&More - All Rights Reserved