Vijzel
Vijzel
Verschil blender of mixer en vijzel
Waarom niet een blender of mixer gebruiken? Met een vijzel kun je ook kleine hoeveelheden kruiden fijn malen, dit kan erg handig zijn aangezien de kruiden vaak niet te overheersend aanwezig dienen te zijn in een gerecht. In bijvoorbeeld een blender werk je met grotere hoeveelheden en wordt het vaak een kleverige massa. Ook gaat er in de vijzel bijna niets verloren, wat wel het geval is in een blender of mixer. De stamper van een vijzel kneust de massa, waardoor de sappen eruit gaan. Doordat je aan het stampen bent ontstaat er tevens warmte, deze warmte zorgt ervoor dat de aroma en geur beter tot hun recht komen en ontwikkeld de smaak van de kruiden of zaden/korrels die je fijnstampt. Zo krijgen je gerechten de meest heerlijke smaken met pure kruiden.
TIPS
Nog een tip: doe bij het eerste gebruik van een granieten vijzel een beetje droge rijst in de vijzel/mortier en maal dit fijn. Spoel even af met lauw water en droog de vijzel af met een zachte doek. Herhaal dit 2 keer. Vet de vijzel/mortier in met plantaardige olie en laat dit enkele uren intrekken. Spoel daarna goed af met lauw water en droog de vijzel af. Smeer de binnenkant van de vijzel af en toe in met olie. Schoonmaken nooit met schuursponsjes en geen reinigingsmiddelen gebruiken bij de granieten vijzels.
Materiaal
Geen reacties gevonden.