checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Vijzel

Vijzel

Vijzel

Vijzel
 

De vijzel wordt ook wel een mortier of vermaler genoemd. Met deze keukenhulp kunnen kruiden worden fijn gemaald om deze bijvoorbeeld weer te gebruiken in sauzen. Ook in de Italiaanse, Indonesische en Indiase keuken gebruikt men nog vaak een vijzel, dit om kruiden zoals gember, knoflook en peper goed fijn te malen.
Verschil blender of mixer en vijzel 


Waarom niet een blender of mixer gebruiken? Met een vijzel kun je ook kleine hoeveelheden kruiden fijn malen, dit kan erg handig zijn aangezien de kruiden vaak niet te overheersend aanwezig dienen te zijn in een gerecht. In bijvoorbeeld een blender werk je met grotere hoeveelheden en wordt het vaak een kleverige massa. Ook gaat er in de vijzel bijna niets verloren, wat wel het geval is in een blender of mixer. De stamper van een vijzel kneust de massa, waardoor de sappen eruit gaan. Doordat je aan het stampen bent ontstaat er tevens warmte, deze warmte zorgt ervoor dat de aroma en geur beter tot hun recht komen en ontwikkeld de smaak van de kruiden of zaden/korrels die je fijnstampt. Zo krijgen je gerechten de meest heerlijke smaken met pure kruiden.


TIPS

Een leuke tip is wellicht om bepaalde zaden, korrels of nootjes eerst even te roosteren. Bijvoorbeeld pijnboompitten, de smaak wordt beter en de zaden / noten worden wat brosser waardoor je ze gemakkelijker kunt fijnstampen. Ook kan een beetje olie bij het mengsel wonderen doen, indien je bijvoorbeeld guacemole wilt maken.

Nog een tip: doe bij het eerste gebruik van een granieten vijzel een beetje droge rijst in de vijzel/mortier en maal dit fijn. Spoel even af met lauw water en droog de vijzel af met een zachte doek. Herhaal dit 2 keer. Vet de vijzel/mortier in met plantaardige olie en laat dit enkele uren intrekken. Spoel daarna goed af met lauw water en droog de vijzel af. Smeer de binnenkant van de vijzel af en toe in met olie. Schoonmaken nooit met schuursponsjes en geen reinigingsmiddelen gebruiken bij de granieten vijzels.


Materiaal
Vijzels zijn vaak gemaakt van hard materiaal, zoals graniet, metaal of keramiek. De vijzels van Kitchen&More zijn met name gemaakt van graniet. Het is beter om een vijzel te hebben die niet vervaardigd is uit hout, aangezien daarin geur- en kleurstoffen kunnen trekken. Dit zal bij de keramische en granieten vijzel niet gebeuren.
 
  Kitchen&More     22-02-2015 11:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved