checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

I.V.M drukte kan het iets langer duren.

webshop keurmerk
Home / Weckpot

Weckpot

Weckpot Een weckpot is een glazen pot die luchtdicht kan worden afgesloten, door de bijgeleverde rubberen ringen. Waar dient een weckpot nu precies voor en hoe werkt het wecken? In deze blog meer informatie over het wecken.

Het wecken van producten is een manier van conserveren van levensmiddelen. Het wordt ook wel inmaken genoemd. Een weckpot of inmaakpot is hiervoor essentieel, in combinatie met een inmaakring (deze worden vaak meegeleverd met de weckpotten maar zijn ook los verkrijgbaar). Hierdoor blijven de levensmiddelen dus langer goed. Je kunt vanalles wecken, denk hierbij aan bijvoorbeeld fruit, groente, soep, sauzen en zelfs brood. Een voordeel is dat je zelf bepaald wat je er in doet en je niet met conserveringsmiddelen hoeft te werken.  Een ander voordeel is dat het kostenbesparend  werkt, je kunt vele producten veel langer bewaren zonder dat ze bederven. Veel groente en fruit zijn bijvoorbeeld in bepaalde seizoenen erg goedkoop, wanneer je ze dan inkoopt kun je ze door het wecken erg lang bewaren. De potten worden verhit in een pan met water (een bepaalde tijd tot een bepaalde temperatuur), hierdoor gaan de meeste micro organismen dood. De lucht die boven in het glas zit zal worden verdreven, na afkoeling wordt er vacuüm gezogen.

Maak de weckpotten eerst goed schoon met soda of azijn, daarna kook je ze in een grote pan om ze te steriliseren. Het is ook mogelijk om ze in de oven te steriliseren.  Werk hygiënisch! Vul de potten met je producten, probeer zo weinig mogelijk lucht er in te laten en gebruik een vultrechter. Dit werkt makkelijker omdat je de randen van de pot echt schoon moet houden. Leg vervolgens de rubberen weckring op de pot en sluit de weckpot met de ijzeren klemmen. Doe de weckpotten in de grote kookpan (onderin een rooster of theedoek leggen) met water (zelfde temperatuur als de producten zelf) en verhit de pan tot het kookpunt bijna daar is. Per product zal het verschillend zijn wat de temperatuur dient te zijn en hoe lang er verwarmd moet worden.  Wecken in een snelkookpan (pressure cooker, hoge druk) is ook mogelijk. Door het verwarmen ontsnapt lucht uit de weckpot en zal er een vacuüm ontstaan.

De weckpotten zijn in vele maten verkrijgbaar, van 125 ml tot wel 5 liter! Ook zijn ze te verkrijgen in weckpotten sets. Ze zijn ook handig om te gebruiken als voorraadpot.


 
    25-01-2019 11:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved