checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas Niet iedereen is fan van witlof, maar ik eet het zelf erg graag. Ik vind het een makkelijke groente om erbij te maken, als je alleen eet of als de rest van je gezin er niet van houd. Witlof kan je rauw en gekookt eten, gebakken, gewokt er zijn veel variaties. Daar waar witlof vroeger als bitter beschouwd werd, valt dat tegenwoordig erg mee. Biologische witlof is nog wel wat bitter maar naar mijn idee hoort dat bij de groente. De harde kern is het meest bitter, deze verwijder je het liefst voor het koken en als je witlof rauw eet kan je de kern ook eenvoudig verwijderen.
 
Vroeger thuis aten we regelmatig witlof, ik kan me niet herinneren dat er iemand was die het niet lust. Witlof met ham en kaas is een voor ieder bekend gerecht en ik denk dat de meeste mensen op deze manier wel witlof lusten.
 
Omdat ik geen kaas van de koe eet en gekookte ham erg bewerkt is, ben ik eens gaan uitproberen wat dan lekker is.
 
Een eenvoudig, snel gerecht, wat goed te maken is voor 1 persoon maar ook voor meer personen. Als lunch ook erg lekker.
 
Witlof met rauwe ham en geitenkaas
 
Aantal witlof stronken
Rauwe ham (voor iedere stronk 1 plak)
Geitenkaas
 
Ovenschaal(tje)
 
Van de witlof verwijder je de kontjes en die bladeren die er niet mooi uit zien. Vervolgens snijd je de harde kern voor een deel uit de witlof, makkelijk gaat dat door er een aardappel mesje in te zetten en deze rond te draaien.
De witlof stronken in een pan met water aan de kook brengen, als het water kookt het vuur iets lager zetten. Tussendoor kun je prikken om te kijken of de witlof gaar is. Als de witlof gaar is, deze met een tang of lepel/vork uit het vocht halen en in een zeef of vergiet uit laten lekken.
 
De oven voor verwarmen op 200 C
 
Plakjes schaven van de geitenkaas, zoveel als je stronken hebt.
Een plak ham nemen, hier een plak kaas op leggen en daarop 1 witlof, de ham om de witlof vouwen en dit in de ovenschaal leggen.
 
Met een kaasrasp geitenkaas over de witlof raspen en in de oven zetten.
 
Na ong 20 minuten zal de kaas gesmolten zijn, wil je iets bruinere kaas kan je de grill stand van de oven gebruiken of de oven iets heter zetten.
 
Variatie
  • Gebruik geiten brie in plaats van kaas
  • Eet je liever kaas van de koe dan kan dat natuurlijk ook
  Anneke Roubos-Luitjes     04-10-2016 10:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2020 Kitchen&More - All Rights Reserved