checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Recepten

Recepten

Zelf Yoghurt maken

Zelf yoghurt maken
 
Vroeger maakte men zelf yoghurt van rauwe melk. In heel veel landen is het nog steeds gebruikelijk.
Je maakt de yoghurt het liefst van rauwe melk, ja rauwe melk je leest het goed. Daar worden we best wel bang voor gemaakt maar vroeger was er alleen maar rauwe melk. Weet je dat rauwe melk al door Hippocrates werd voorgeschreven en al duizenden jaren bewezen effectief is tegen talloze ziektes en kwalen?
 
Wat zijn de voordelen van rauwe melk t.o.v. gepasteuriseerde melk?
*De mineralen calcium en fosfor, waarvan we weten dat deze nodig zijn voor een sterk gebit en sterke botten, zijn in rauwe melk veelvuldig aanwezig.
*Probiotische bacteriën zijn essentieel voor onze gezondheid en voor een goede spijsvertering. Vele zure melkproducten (o.a. karnemelk, kefir, kwark en yoghurt) zijn een uitstekende bron van deze ontgiftende en vitaminenscheppende bacteriën. Behalve dat zure melkproducten, waaronder yoghurt, een breed spectrum aan probiotische bacteriën bevatten, bevatten ze zeer goed opneembare vormen van calcium. Zure melkproducten bevatten tevens zeer weinig melksuiker, beter bekend als lactose.
 
Het grootste probleem verbonden aan pasteurisatie van melk is dat het merendeel van de calcium in rauwe melk onopneembaar wordt. Om de calcium in melk opneembaar te maken, hebben we het enzym fosfatase nodig, dat van nature aanwezig is in rauwe melk. Bij pasteurisatie op hoge temperatuur wordt de melk gewoonlijk tot boven de 70 graden Celsius verhit, waardoor fosfatase vernietigd wordt. Veel andere vitaminen gaan door pasteurisatie ook verloren, met name de o zo belangrijke vitamine C.
Omdat pasteurisatie de probiotische bacteriën in rauwe melk beschadigt, vinden ziekmakende organismen een gemakkelijke broedplaats in gepasteuriseerde melk. Wanneer probiotische organismen door pasteurisatie worden vernietigd, gaat dit ten koste van het eigen beschermingsmechanisme tegen gifstoffen in de melk. Hierdoor worden mensen ziek.
Mensen hebben vaak niet een melk intolerantie maar een intolerantie tegen pasteurisatie.
 
Overigens kunnen mensen, qua spijsvertering, vaak beter tegen yoghurt en kefir dan rauwe melk.
Maar dat heeft met de spijsvertering c.q. maagzuur te maken.
 
Werk met schone attributen, zoals glazen potten/flessen, pannen en lepels.
Grote glazen potten kun je hier kopen: glazen potten

 
Koop biologische volle yoghurt in de supermarkt, bij een boer of in de natuurwinkel.
Rauwe volle melk kun je vast wel ergens in je omgeving kopen, het liefst van grasgevoerde (biologische) koeien, geiten, schapen of paarden.
 
Werkwijze:
 
Je hebt nodig:
biologische volle yoghurt
rauwe melk
schone glazen potten/flessen
pan om de melk te warmen
lepel om te roeren
een dikke deken of een koelbox of een hooikist
koelkast
 
Doe onder in de pot/fles een laagje yoghurt van circa 2 cm.
 
Warm de rauwe melk op tot 40 graden, niet warmer want dan maak je de enzymen kapot die helpen bij de vertering van de melk.
Als de melk op temperatuur is doe dan de warme melk bij de yoghurt, roer het goed door en sluit de pot af met een deksel.
Zet nu de pot direct weg in bijvoorbeeld een dikke deken, een koelbox of een hooikist.
Het is belangrijk dat de yoghurt redelijk op temperatuur blijft, dus ook niet stiekum kijken of het ’al lukt’.  :-)
Dit laat je 24 uur staan, dan zet je daarna de yoghurt nog 8 uur in de koelkast en voila, klaar is kees, uh, de yoghurt.

Een website die alles weet over zelf yogurt maken is yoghurt.nl
 
Als je nieuwe yoghurt gaat maken kun je als starter een beetje van je zelf gemaakte yoghurt nemen. Dat kun je ongeveer 10 keer doen, je merkt het vanzelf wel aan de dikte en structuur van de yoghurt.
 
Dit is iets wat je ook goed op reis kunt maken, een beetje yoghurt neem je mee en rauwe melk is er altijd wel ergens te koop.
 
Van deze lekkere zelfgemaakte yoghurt kun je weer heerlijke yoghurtsmoothies maken, maar dat is een volgend recept.
 
Even roeren voor gebruik en eet smakelijk.
 Wil je zelf Lactose arme Yoghurt maken? Check dan de link.

Handig keukengerei nodig? 
Zie hier alle informatie over de keukenmachine 1400 watt. 

 

          Reacties (7)

Reacties (7)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2725 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved