checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Recepten

Recepten

ciabatta met olijven en knoflook

‘Brood…daar zit van alles in (en op)’
In het vervolg op de Italiaanse maaltijd salade, nu een ciabatta met olijven en knoflook. Heel erg geschikt om in combinatie te maken met het vorige recept en tegelijk te serveren ?.
Apart heerlijk om bij een brunch, of bij een kaas en worstplankje je gasten aan te bieden.
Voor het deeg gebruik ik zelf het liefst speltmeel. Hou je meer van wit brood of volkoren, dan maakt dat voor de verdere bereiding niet veel verschil. Neem de tijd om het deeg goed te mengen en kneden, want gist en zout zijn niet zo’n vriendjes van elkaar.. maar brood zonder zout is niet zo smaakvol (voor wie vanwege gezondheidsredenen weinig zout mag, halveer de voorgeschreven hoeveelheid)…
Op de foto zie je het deeg in zijn geheel op de bakplaat. Krijg je gasten of wil je het meer doseren en kinderen mee laten helpen? Verdeel het deeg in bolletjes en maak verschillende smaken (zie suggesties voor kruiden en ‘vulling’ hieronder). Kinderen kan je zo op deze manier betrekken bij de bereiding en een broodje in eigen vorm en smaak laten maken!
 

  • 500 gram meel met 20 gram zout vermengen, maak een hoopje met kuiltje in het midden
  • Maak een mengseltje van 350 ml lauwwarm water en 11 gram gist
  • Giet het mengsel rustig in het midden en begin met je handen te mengen en kneden. Voeg beetje olijfolie toe als het wat te droog blijft
  • Leg het deeg in een diepe schaal en dek af met folie dat je even ingesprayd hebt met olie, zodat het er niet aan blijft plakken als het deeg rijst.
  • Zet de schaal op een warme plek en laat het rijzen totdat het ongeveer verdubbeld is.
  • Kneed het daarna nog 1x kort en leg het op bakpapier op een bakplaat
  • Garneer naar gelang je behoefte met olijven, knoflook, spekjes, zongedroogde tomaat etc. en druk ze wat ìn het deeg.
  • Qua kruiden passen rozemarijn en oregano er goed bij. Maar wil je meer op de Franse toer? Durf een handje lavendelzaadjes er doorheen te doen. Ook hier uiteraard de mogelijkheid om het geheel naar eigen smaak te variëren met ingrediënten!
  • Ongeveer een half uur in de oven op 180 graden en laat afkoelen.
  • Serveer met kruidenboter of zelfgemaakte pesto of tapenade van (zongedroogde)tomaten olijfolie en pijnboompitten. Met een staafmixer of keukenmachine zo gemaakt!

  Bernice Dings         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2725 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved