checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Graanvrije pap met heel veel opties

Graanvrije pap met heel veel opties

Graanvrije pap met heel veel opties Als het winter is, heb ik ‘s morgens vaak trek in een warm ontbijt. Pap is dan heel voor de hand liggend, vooral een lekker bord havermoutpap met een flinke klont boter. Het geeft een goede bodem zullen we maar zeggen, je kunt er van alles en nog wat aan toevoegen om het meer voedend te maken en het is lekker verwarmend.
Nu ik echter het GAPS-dieet  ben gaan volgen, mag ik geen granen meer hebben, dus moest ik iets anders verzinnen om aan deze behoefte te voldoen, want hoewel soep ook lekker verwarmend is, heb ik toch niet altijd zin in iets hartigs ‘s morgens.
 
Pompoen heeft zich al vaker bewezen als goede vervanger voor van alles en nog wat, het zit bovendien vol met vezels en is daardoor lekker vullend. In Nederland wordt pompoen vooral gebruikt in hartige gerechten, met name pompoensoep, maar in Amerika is het juist een veel gebruikt ingrediënt in zoete gerechte, waaronder de bekende pumpkin pie (http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_pie) die op Thanksgiving (http://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving) wordt geserveerd.
 
Pompoensoep kun je eigenlijk een beetje zien als een hartige, dunne pap. Met dat idee ben ik een beetje gaan experimenteren en met succes!
 
Met dit recept kun je heel veel kanten op en je kunt er van alles aan toevoegen, maar juist ook eruit weglaten, zelfs de pompoen is geen noodzakelijk ingrediënt!
 
Het basisrecept is met 1 rijpe banaan, maar als je niet van banaan houdt of je kunt niet goed tegen banaan omdat het zo zoet is, dan kun je deze prima achterwege laten. Houd je echter niet van pompoen, dan laat je de pompoen weg en voeg je een banaan extra toe.
 
Benodigdheden voor ongeveer 2 personen:
 
  • 2 à 3 eetlepels lijnzaad of chiazaad
  • 1/2 tl appelazijn
  • 1 rijpe banaan
  • 250 ml. pompoenpuree of blokjes gare pompoen
  • 200 ml. kokosmelk (hier kun je lezen hoe je dat zelf kunt maken: http://www.devoedzamekeuken.nl/zelf-kokosmelk-maken/)
  • 2 eetlepels kokosmeel (fijn gemalen kokosrasp kan eventueel ook)
  • snuf keltisch zeezout
  • 2 eieren
  • 1 à 2 tl. pompoenkruidenmix (http://www.devoedzamekeuken.nl/pompoenkruidenmix-koekkruiden-en-speculaaskruiden/)
  • zoetmiddel naar keuze (ik gebruik honing, zie: http://www.devoedzamekeuken.nl/honing-van-de-werkbij-een-winactie/)
Eventueel kun je er nog een brok Santen in doen of een klont boter
 
Voor de topping kun je kiezen uit de volgende suggesties:
 
  • kokosvlokken of even in een droge koekenpan geroosterde kokosrasp
  • crispy noten, bijvoorbeeld pecannoten of stukjes hazelnoot of zaden als zonnebloempitten (zie: http://www.devoedzamekeuken.nl/stap11_noten_en_zaden/)
  • stukjes appel, granaatappel of ander fruit in stukjes
  • blauwe bessen, frambozen of ander zacht fruit
  • rozijnen of andere gedroogde stukjes fruit
Instructies
 
Maal het lijnzaad en/of chiazaad fijn en doe ze in een kommetje met ongeveer 3 eetlepels lauw water en de appelazijn. Laat dit een nachtje weken op een warme plek.
  1. ‘s Morgens doe je vervolgens de banaan in stukjes met de pompoen, de kokosmelk en de geweekte lijnzaad en/of chiazaad in een steelpan en breng aan de kook.
  2. Laat dit even zachtjes pruttelen tot de banaan gaar is, paar minuutjes is genoeg.
  3. Doe er het kokosmeel, de kruiden en het zout bij en mix alles goed door elkaar met de staafmixer.
  4. Doe de eieren in een apart kommetje en klop deze los. Roer er vervolgens een paar eetlepels van de warme pap door. Daarna kun je dit mengsel door de pap roeren.
  5. Is de pap te dik, dan kun je er wat extra kokosmelk doorroeren. Wil je ‘m liever wat steviger, dan kun je er nog een beetje kokosmeel door doen.
  6. Laat er eventueel nog een brok santen in smelten of een klont boter.
  7. Serveer met zoetmiddel en topping naar keuze.
 Eet smakelijk!!
 
TIP: Maal en week extra lijnzaad en/of chiazaad, je kunt dit namelijk prima een hele tijd goed houden in de koelkast. Met wat gare pompoen in de vriezer, kun je op ieder gewenst moment deze pap bereiden
    04-02-2014 10:00     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Iris -  06-02-2014

Hi Isabel, kamertemperatuur (zo'n 20-22 graden is genoeg)

 Nelleke Bron -  04-02-2014

Leuk zo'n recept met meerdere opties! Ik ga die met kokos uitproberen! Dankjewel voor dit recept! Groetjes

 Ruud -  04-02-2014

Deze pap ga ik zeker maken. Groet Ruud

 Isabel van Dijk -  04-02-2014

Ook dit ziet er erg lekker uit zeg. Hoe warm moet het ongeveer zijn om te laten weken?

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved