checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home / Recepten

Recepten

Tajine met wortelen, uien, kip en kaneel

Een tajine is een traditioneel Marokkaans gerecht waarbij groenten, vlees (of vis) en kruiden (en soms aardappelen) gestoofd worden in een aardewerken schaal met een aardewerken conisch deksel, de tajine. Het conische deksel zorgt ervoor dat stoom wordt opgevangen en weer terugvalt in het gerecht,  waardoor smaken behouden blijven. De mogelijkheden van combinaties zijn eindeloos en kunnen zelfs gewoon de restjes uit je koelkast zijn. Het resultaat is altijd een heerlijk gerecht waar iedereen van kan smullen.

Ongeveer 10 jaar geleden kocht ik mijn eigen eerste tajine. Ik had daarvoor al verschillende keren tajine gemaakt in een gewone stoofpan, maar wilde het ook wel eens met een echte tajine proberen. Dus toen ik op een marktje in Frankrijk er één tegenkwam voor een redelijke prijs, kocht ik hem. Ik vond hem geweldig! Het was een prachtige traditionele tajine, van aardewerk, met wit glazuur en blauwe versieringen en het karakteristieke conische deksel. De gerechten die ik erin maakte smaakten heerlijk. Allemaal vrij simpel te bereiden en vol van smaak. Ik gebruikte mijn tajine tot hij helemaal gebarsten en kapot was en deed hem toen met pijn in mijn hart weg.

Inmiddels ben ik toe aan mijn derde tajine. Met zijn roestvrijstalen onderkant is deze minder traditioneel, maar net zo fijn en mooi. Hij kan in de vaatwasser en is ook te gebruiken op inductie, maar gelukkig heeft mijn nieuwe tajine ook nog steeds het traditionele conische deksel. En, niet onbelangrijk, de gerechten die ik ermee maak blijven lekker! Sommige puristen zullen mij er misschien om veroordelen, maar deze tajine is inmiddels verworden tot een hapjespan, koekenpan en stoofpan in één. Ik gebruik hem voor van alles en nog wat, voor het bereiden van een traditionele tajine tot boeuf bourguignon en zelfs bami.

Het eerste gerecht dat ik ermee maakte is nog altijd één van mijn favorieten: een tajine met wortelen, uien, kip en kaneel. Het recept kreeg ik ooit via via en was vrij onduidelijk. Zoals dat vaak gaat met traditionele recepten, was dat meer koken op gevoel en ontbraken de exacte hoeveelheden en kooktijden. Ik heb er in de loop van de tijd mijn eigen draai aan gegeven en er een echt recept van gemaakt, zodat ik het keer op keer kan maken. Gewoon, omdat het zo simpel, goedkoop, gezond en, bovenal, lekker is.



Ingrediënten (voor 4 personen):
5 middelgrote uien
800 gram kipdijfilet
50 gram rozijnen
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel suiker
2 theelepels kaneel
½ theelepel witte peper
5 grote wortelen
½ kippenbouillonblokje
100-200 milliliter water
Peper en zout
 
Bereiding:
Pel de uien, snijd ze in parten en doe ze in een kom. Snijd de kip in grote stukken en leg ze op de uien. Voeg ook de rozijnen, olijfolie, suiker, kaneel en witte peper toe. Meng alles door elkaar, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
Schrap de wortelen, snijd ze in plakjes en leg ongeveer de helft daarvan op de bodem van de tajine. Leg hierop de helft van de uien, de kip, de rest van de uien en sluit af met de overgebleven wortelplakjes, Verkruimel het halve bouillonblokje hierover en voeg 100 milliliter water toe. Breng aan de kook. Laat het gerecht ongeveer 45-60 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur tot de wortelen en de uien zacht zijn en de kip gaar is. Let op dat de wortelen op de bodem niet aanbranden. Voeg eventueel nog wat water toe.
Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer warm met knapperig (zelf gebakken) Marokkaans brood. Eet smakelijk!

Tip: Schep voor meer pit een fijngehakte rode peper door het mengsel van uien en kip.

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2725 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved