checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Pannen / Tajines
Toon Filters

Tajines

Tajine

Heb je al eens met een tajine gekookt? Dit is slow-cooking op de Marokkaanse manier. Oorspronkelijk is de Tajine een Marrokaans aardewerken stoofpot bestaande uit 2 delen: een stoofdeksel en een onderste schaal. Vlees, groenten, peulvruchten, kruiden, alles gaat in de tajine die vervolgens op het fornuis of in de oven langzaam alles gaart. Op onze blog geven wij meer informatie over het gebruik van een Tajine.
Wil je inspiratie opdoen voor het maken van een tajine recept dan hebben wij daar een aparte website voor. tajinegerechten.nl

In deze categorie vind je een ruim aanbod verschillende tajine. Verschillend in formaat en design. Net wat je zelf het liefste hebt. Hoewel de meeste tajines van aardewerk zijn, leveren we ook RVS tajines. Uiteraard ziet dit er minder authentiek uit, maar de levensduur is veel langer.

Authentieke aardenwerk tajine

Bekijk de aardewerken tajine met een doorsnee van 27 cm van het bekende merk Emile Henry eens. Deze tajine heeft een inhoud van 2 liter en is geschikt voor alle warmtebronnen behalve inductie. Je kunt hem wel op halogeen, gas en elektrische warmtebronnen gebruiken. Uiteraard kan hij ook in de oven. Dit formaat is groot genoeg voor een gerecht voor 4 - 6 personen en wordt geleverd met een garantie van maar liefst 10 jaar!

Tajine voor inductie

Toch liever een tajine voor inductie? De tajine van Cosy&Trendy geschikt voor inductie heeft een gietijzeren onderkant en een deksel van aardewerk. Best of both worlds! Op deze manier kun je de heerlijkste stoofgerechten gewoon op je inductie kookplaat bereiden.

Tip: doe tijdens het koken een klein laagje water in de tajine, dit voorkomt aanbranden. 

Vet na het gebruik het onderste deel van de tajine (het deel van gietijzer) in met olie, net als bij andere gietijzeren pannen. Dit voorkomt roesten.

De bruine Melbourne tajine van Cosy&Trendy is een mooie tajine van 28 cm doorsnee, perfect voor de kleinere beurs of leuk als cadeau. Deze tajine is geheel uit aardewerk vervaardigt en kan alleen in de oven gebruikt worden. Het formaat is geschikt voor een gerecht voor 3 - 4 personen en heeft een mooie authentiek ogende print.

Tajine historie

Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De tajine is een oude kookpan uit Noord/Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verward worden en al sudderend langzaam gare.

Hoe gebruik je de tajine?

Voor het eerste gebruik ( van de meeste tajine) moet de schaal van de tajine 3/5 uur in water geweekt worden en vervolgens goed laten drogen. Voor de deksel is dit proces niet nodig. Ook als u de tajine niet vaak gebruikt is het verstandig voor het gebruik weer een uur te laten weken en vervolgens weer goed laten drogen.
Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken. Op een houtvuur, op het fornuis (met een vlam verdeler),  op een elektrische of keramische kookplaat en in de oven. Bij gebruik op een keramische plaat de schaal niet over het oppervlak schuiven om krassen te voorkomen.
Verder is het belangrijk om bruuske temperatuurverschillen te voorkomen en om een warmtebron te gebruiken die minstens even groot is als de diameter van de schaal. Dit om temperatuurverschillen binnen de schaal te voorkomen, die tot breuk zouden kunnen leiden.
 


© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved