checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

webshop keurmerk
Home /

Tajine

Tajine 

De tajine is heel bekend in bepaalde culturen, vooral de Marokaanse cultuur. Van origine komt de tajine namelijk uit Marokko. Het is een aardewerken stoofpot bestaande uit twee delen. In Nederland is dit product minder bekend. Vandaar een kleine uitleg over het gebruik van dit product, de werking ervan en wat ermee gemaakt kan worden.
 

Geschiedenis 

De tajine bestaat zoals net genoemd uit 2 delen: een kegelvormige “deksel” en een brede platte basis schaal. De unieke kegelvormige deksel werd oorspronkelijk ontworpen om de benodigde hoeveelheid water bij het koken te beperken, aangezien water erg schaars was in Noord Afrika. In de tajine zat slechts een kleine hoeveelheid water, die het gerecht lang sappig en vochtig kon houden.
 

Werking

Met de tajine kan op de volgende manier een heerlijke stoofpot worden gemaakt: leg de gerechten die je wilt bereiden in de onderste schaal, bijvoorbeeld vlees en groente. Zet de tajine op het vuur of in de oven. Let op of de tajine vuurvast is en geschikt is voor koken op gas. Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas. Een vlamverdeler is wel een aanrader. Echter, met een inductie adapter kan de tajine ook op inductie gebruikt worden. Plaats de inductie adapter onder de tajine en zet hem op de inductie kookplaat. Plaats vervolgens de deksel op de onderste schaal. Deze kegelvormige deksel fungeert als een soort stoofdeksel, een soortgelijke werking als een braadpan. Door het koken met deze tajine ontstaat stoom in de tajine, deze koelt en hercondenseert als het tegen de wanden van de tajine slaat. In plaats van verdampen wordt het vocht behouden. De condens stijgt naar de deksel, deze condens druppelt vervolgens weer naar beneden in de onderste schaal. Dit zorgt ervoor dat de gerechten heerlijk mals blijven en de pure smaken van de afzonderlijke ingrediënten naar boven worden gehaald. De tajine werkt dus als het ware net als een soort braadpan.

Gerechten

Er kunnen dan ook vele gerechten worden klaargemaakt in de tajine. Zowel vlees als visgerechten. Ook kunt u bijvoorbeeld heerlijke verse groentes, fruit en kruiden stoven. Onderaan deze blog staat nog een heerlijk recept.

Soorten tajines

Er zijn verschillende soorten tajines, zowel (geglazuurde) aardewerken tajines als porseleinen tajines, gietijzeren tajines en zelfs elektrische tajines. De tajines van Kitchen&More zijn voornamelijk gemaakt van porselein. Porselein is geglazuurd en zeer sterk aardewerk. Onze tajines zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. 

Gebruik

Enkele tips voor het gebruik van de tajine: indien de tajine van aardewerk is, laat deze dan 24 uur weken in koud water. De tajine zal het water opnemen en niet barsten tijdens het koken. Dit hoeft niet perse bij geglazuurde tajines, de kans dat deze breekt is minder groot. Echter, uit voorzorg kan het toch verstandig zijn. Zorg ook dat er tijdens het koken een laagje water in de onderste schaal van de tajine zit, dit gaat aanbranden tegen. De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling. Met een tajine kun je vaak niet op inductie koken, maar hiervoor is de inductie adapter. Deze adapter leg je tussen de warmtebron en de tajine in waardoor de tajine prima werkt op inductie.  De tajine kan het beste voor en na gebruik worden schoongemaakt in warm schuimend water, daarna spoelen en meteen goed afdrogen.

Recept

Marokaanse rundvlees stoofpot in de tajine


Wat heb je nodig? De ingrediënten:
- 500 gram rundvlees
- 1 ui
- 2 paprika’s (verschillende kleuren)
- 300 gram vijgen
- 300 gram dadels
- 500 gram tomaten
- 0,5 liter rode wijn
- sambal (liefste badjak)
- 200 gram ontpitte olijven
- 2 eetlepels basterdsuiker
- kaneel
- komijn
- zout
- peper
- knolflook
- gembersiroop

De bereidingswijze: let op, begin een dag voordat je de stoofpot wilt eten!
- Snijd de rundvleeslappen in stukjes van 2x2 cm
- Maak een marinade van de halve liter rode wijn met knoflook en laat de rundvleesstukjes hier 1 nacht in marineren
- Snijd de ui, paprika’s en tomaten in grove stukken (harde kern verwijderen)
- De knoflook in kleine stukjes snijden
- Rundvlees even droogdeppen en bestrooien met peper en zout
- Bak het rundvlees goudbruin
- Uien en knoflook toevoegen en circa 5 minuten laten meebakken
- Voeg daarna de paprika toe en laat ze ook weer even meebakken, daarna de tomaten
- Nu ga je de stoofpot kruiden: zout, peper, komijn, basterdsuiker en kaneel toevoegen naar eigen smaak. Goed roeren.
- Eetlepel sambal toevoegen en een royale scheut gembersiroop. Ook weer goed doorroeren.
- Voeg nu de dadels, vijgen en olijven toe.
- Het marinadevocht mag vervolgens worden toegevoegd, aanvullen met water totdat alles is ondergedompeld.
- Plaats de tajine in de voorverwarmde oven (200 graden) en zet de graden nu op 120. Dit geheel ongeveer 4 uur laten sudderen. Af en toe even doorroeren.
- Na 4 uur kan het gerecht geserveerd worden! Eventueel zelf nog meer op smaak brengen met suiker, zout en peper.
 

  Kitchen&More         Reacties (7)

Reacties (7)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Beoordeling door klanten: 9.4 / 10 - 2810 beoordelingen

© 2018 Kitchen&More - All Rights Reserved