checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Tajine instructies gebruik

Tajine instructies gebruik

Foto
In onze andere blog hebben wij reeds uitgelegd wat nu precies een tajine is en wat de werking van een tajine is. Nu leek het ons ook handig om nog even goed uiteen te zetten hoe een tajine dient te worden gebruikt. Hiervoor zijn namelijk duidelijke richtlijnen te formuleren.
 

 

 




 
  1. Soort tajine:

    Let ten eerste goed op wat voor soort tajine je koopt en gebruikt. De meeste tajines zijn namelijk alleen geschikt voor de oven. Indien je deze op gas gaat gebruiken kunnen ze knappen. Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten. Echter hebben wij wel een inductie adapter waardoor wel met een tajine op inductie kan worden gekookt. De nieuwe tajine 25 cm van Cosy&Trendy is wel geschikt voor inductie gebruik, net als de Rösle tajine en Emile Henry 1850 tajine.
  2. Het eerste gebruik? Weken in water: 

    Zet de tajine ruim 24 uur voor het eerste gebruik in water (indien ongeglazuurd, geglazuurde tajines moeten niet te lang in water). Hierdoor wordt de tajine minder broos en zal hij minder snel knappen tijdens het koken. Indien je de tajine niet vaak gebruikt, zet hem dan elke keer voordat de tajine gebruikt wordt een uurtje in het water.
     
  3. Invetten:

    Nog een tip is om de tajine voor het eerste gebruik aan de binnenkant van de schaal en de deksel even goed in te vetten met zonnebloemolie. Daarna ongeveer 15-30 minuten op heel laag vuur zetten, zodat de olie in de tajine trekt. Hierdoor went de tajine aan de hitte en kun je de tajine steeds weer gebruiken zonder in te vetten.
     
  4. Temperatuursverschillen:

    Stel de tajine nooit bloot aan te grote temperatuursverschillen. Dus niet vanuit de koelkast rechtstreeks de oven in. Of vanuit de oven meteen onder de koude kraan houden. Ook dan een grote kans op barsten.
     
  5. Koken met de tajine:

    Koken met de tajine is zeer eenvoudig: plaats de schaal van de tajine op laag vuur (let op: met warmteverdeler of sudderplaat) en laat even opwarmen. Laagje olie erin schenken en vervolgens, indien de schaal warm is, alle etenswaren erin leggen. Vlees of vis onder in de schaal leggen. Een tip is wel om vlees of vis eerst even aan te bakken in een normale koekenpan. Op het vlees of de vis komen de groenten en hieroverheen de kruiden. Leg de ingrediënten die het langst moeten garen in het midden. Vervolgens de deksel op de schaal plaatsen en laten sudderen tot het gaar is. Wel af en toe even omroeren.
     
  6. Schoomaken tajine:

    Reinigen van de tajine kan het beste met de hand. Klein beetje afwasmiddel en een borstel (niet van metaal). Aardewerk nooit te lang in water laten staan en goed afdrogen om schimmel te voorkomen.
Voor meer vragen mail of bel ons! 

© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved