checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Pannen / Koekenpannen / Koekenpan 20cm
Toon Filters

Koekenpan 20cmBezig met laden...

Koekenpan 20 cm

Eén van de meest gebruikte pannen in je keuken is hoogstwaarschijnlijk de koekenpan. Bij de meeste maaltijden die je klaarmaakt, komt de koekenpan wel tevoorschijn en voor sommige maaltijden heb je alleen maar de koekenpan nodig. Het is dus één van de hardst werkende pannen in je keukenkastje want hij moet flink wat kookgeweld kunnen weerstaan. 

Het kiezen van de juiste koekenpan kan daarom nog wel eens een opgave zijn. Er is zoveel keus en hoewel je echt geen vermogen uit hoeft te geven, blijkt vaak dat goedkoop vaak duur-koop is. Daarom nemen we je graag mee in de wereld van de koekenpannen en helpen we je een eindje op weg om de juiste koekenpan te vinden. 

Koekenpan 20 cm Inductie

De eerste vraag die veel mensen tegenwoordig stellen is: werkt mijn koekenpan ook op inductie. Koekenpannen voor inductie moeten een platte, stevige en magnetische bodem hebben. Daarom zijn koekenpannen van gietijzer of roestvrij staal altijd wel geschikt. Als je voor een ander materiaal kiest, let er dan op dat de pan een magnetische bodem heeft. Pannen die al eens op gas gebruikt zijn, zijn niet meer geschikt voor inductie, omdat de onderkant van de pan iets krom trekt en daardoor geen goed contact met de inductieplaat meer maakt. Bij al onze koekenpannen staat duidelijk aangegeven of ze geschikt zijn voor inductie, zodat dat in ieder geval makkelijk seleceteren is. 

Anti-aanbaklaag in Koekenpan

Een ander punt van aandacht is de anti-aanbaklaag van je koekenpan. Tot 2015 waren anti-aanbaklagen met PFAS en PFOA nog de norm, maar sindsdien zijn die stoffen verboden. Je moet dus nog wel een hele oude pan hebben, wil je die in je keukenkast tegenkomen. Anti-aanbaklagen tegenwoordig worden gemaakt van o.a. mineralen, marmer of keramiek. Maar veel mensen gaan ook voor die prachtige plaatstalen pannen die door gebruik een steeds betere anti-aanbaklaag krijgen. 

Wanneer je een 'gewone' anti-aanbaklaag in je koekenpan hebt, zal die dus naar alle waarschijnlijkheid niet giftig zijn. Toch is deze laag niet bestand tegen hoge temperaturen boven de 200Ëš en kan hij niet goed tegen krassen. Dit soort pannen zijn perfect om een eitje of aardappeltjes in te bakken want echt niets blijft kleven. De levensduur van zo'n laag is meestal 2 jaar. 

Een keramische anti-aanbaklaag is sterker en kan tot 250Ëš verhit worden. Hij is beter bestand tegen krassen, maar er kan aanslag in de pan ontstaan die niet altijd even makkelijk te verwijderen is. Hierdoor kan een mooie witte binnenkant er na een tijdje bruin uit gaan zien. De levensduur van een goede kwaliteit keramische anti-kleeflaag is ongeveer 4 - 5 jaar bij goed gebruik.

Zowel de gewone als de keramische anti-aanbak koekenpannen kunnen niet in de vaatwasser. 

Materiaal Koekenpan

Naast de anti-aanbaklaag heb je ook het materiaal van de koekenpan zelf. De meeste koekenpannen zijn gemaakt van RVS of aluminium, maar je hebt ook pannen van plaatstaal, koper en gietijzer. Deze pannen vergen enige oefening in gebruik en onderhoud, maar het zijn wel pannen die heel erg lang mee gaan omdat ze dus geen extra anti-aanbaklaag hebben die na verloop van tijd toch minder wordt. Deze pannen kunnen in de oven, zijn oersterk en krasbestendig, bouwen een natuurlijke anti-aanbaklaag op en zijn daarom erg prettig in gebruik. 

Maar deze pannen hebben extra onderhoud nodig, kunnen roesten en kunnen onder geen beding - ook niet per ongeluk - in de vaatwasser gaan. Ook zijn dit soort pannen vrij zwaar en daardoor niet altijd even prettig om te tillen. 

Koekenpan Kiezen

Als laatste is het van belang te weten hoe groot je koekenpan moet zijn. Het is altijd handig om meerdere koekenpannen in huis te hebben. Een kleine voor dat ene eitje en een grotere om meerdere stukken vlees of groenten in te kunnen bakken. Een koekenpan van 20 cm is ideaal voor kleine toepassingen of wanneer je alleen woont en gewoonweg geen grote pan gebruikt. Onze koekenpannen van 24 cm zijn een zeer gangbare maat en geschikt voor heel veel doeleinden. 

Koekenpan 20 cm Kopen

Koop vandaag je koekenpan van 20 cm en je kunt er in de meeste gevallen morgen al in bakken. Extra advies nodig? Neem dan gerust contact op met de klantenservice, zij denken graag met u mee. 


© 2024 Kitchen&More - All Rights Reserved